Wo2Slachtoffers.nl

Aar, van der, Hendrik

Geboortedatum:
12 augustus 1925 (Beverwijk)
Overlijdensdatum:
14 november 1944 (Peres, Landkreis Borna (Duitsland))

Biografie

(1*) Woonde in Beverwijk, Hoflanderweg 54. Zoon van Petrus Johannes van der Aar (los werkman, 24 januari 1898 Velsen) en Geertruida Boon (21 april 1898 Velsen). Ongehuwd. Hoogovenarbeider. Rooms-Katholiek. Van der Aar werd op 16 april 1944 tijdens een grootscheepse razzia in Beverwijk gearresteerd en die dag om ongeveer één uur 's middags per trein afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Daar ontving hij gevangenennummer 758. Op 7 juli 1944 is hij met een grote groep lotgenoten overgebracht naar Duitsland. Hij is in de buurt van het Kamp Alpenrose doodgeschoten bij het 'organiseren' (stelen) van aardappelen. Zijn naam staat op het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat in Velsen-Noord.
(1*) De Oorlogsgravenstichting en de sites Razzia Beverwijk & Velsen-Noord en Oorlogslachtoffers IJmond geven 14 november 1944 als overlijdensdatum. In de overlijdensakte van de gemeente Beverwijk worden 10 november 1944 en Lippendorf als sterfdatum en -plaats genoemd. Lippendorf ligt 24 kilometer ten zuiden van Leipzig. Peres lag 15 km ten zuidwesten van Leipzig. Deze plaats is door dagmijnbouw 'weggebaggerd'.
Begraven op 22 november 1944 op de begraafplaats in Pulgar. Herbegraven op Begraafplaats Duinrust in Beverwijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site Razzia Beverwijk & Velsen-Noord (razziabeverwijk.nl); site Oorlogsslachtoffers IJmond (oorlogsslachoffersijmond.nl); Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 241/1946 gemeente Beverwijk); site haarlem.digitalestamboom.nl; site wikimapia.org; Merwedagijzelaars Digitaal Monument (merwedagijzelaars.nl).