Wo2Slachtoffers.nl

Geus, de, Leendert

Geboortedatum:
28 april 1919 (Rotterdam)
Overlijdensdatum:
4 oktober 1944 (Venlo)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: B. Graf: 288.

Biografie

Woonde in Overloon, A 95. Zoon van Arie de Geus (los werkman, 17 februari 1879 Strijen - 22 augustus 1954 Rotterdam) en Magdalena den Hollander (18 december 1881 Capelle aan den IJssel - 31 oktober 1927 Rotterdam). Ongehuwd. Bakker. Rooms-Katholiek. Lid verzet. De Geus werd opgepakt door de Feldgendarmerie, die hem samen met Lodewijk Peter Antonius Arts (13 augustus 1925 Venray) aan de Sipo overleverde. SD-commandant Max Ströbel droeg Nitsch, Fiebig en Hoffmann op de beide mannen bij de Maas te fusilleren. Eén van hen werd meteen dodelijk getroffen. Toen Duitse soldaten de schoten hoorden, openden zij het vuur, zonder dat zij door de duisternis konden zien op wie zij schoten. Nitsch c.s. achtten het raadzaam om een veilig heenkomen te zoeken. De andere gevangene, die zwaar gewond was geraakt, maakte daarvan gebruik om, zij het met grote moeite, weg te komen. Hij wist de vlakbij gelegen boot van schipper Klaas de Jong te bereiken. De Jong verbond hem. De Duitsers vonden de vluchteling evenwel snel, doordat zij het bloedspoor hadden gevolgd dat hij had achtergelaten. Op de kade schoot SD-handlanger J.N. Grootjans hem dood. Volgens Fred Cammaert, de auteur van het standaardwerk over de Zuid-Limburgse verzet, was De Geus degene die door Grootjans is gedood. Maar toen de laatstgenoemde in juli 1950 voor de bijzondere strafkamer in Maastricht terecht stond, werd ten laste gelegd én bewezen verklaard dat hij Arts had doodgeschoten. De bewezenverklaring zal gestoeld zijn op getuigenverklaringen in het dossier en op de zitting. Tijdens het proces werden blijkens het rechtbankverslag in het Limburgsch dagblad elf getuigen gehoord.* Grootjans, die voorts op 15 april 1945 in Anna Paulowna de illegale werker Jan Emmens (1 augustus 1916 Anloo) had doodgeschoten, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Officier van justitie mr. Jac. Houben had de doodstraf tegen hem gevorderd.
*De site Oorlogsdoden in Venlo vermeldt nog een wat andere lezing: 'Leendert liep met Lodewijk (Louis) Arts uit Venray door de Venlose binnenstad (op dat moment al spergebied). Zij naderden de Lichtenberg (een straat vlakbij en parallel lopend aan de Maaskade). Achter hen volgden de Duitsers, die op hen schoten. Arts viel dood neer, Leendert werd gewond in arm en borst. Hij rende voor zijn leven naar een schip in de Maas van Klaas de Jong. Klaas werd de stuurhut ingedreven en hoorde even later vlakbij een schot afgaan.'

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Cammaert, Het Verborgen Front; site Oorlogsdoden Venlo (historie.venlo.nl); Zware jongen staat te Maastricht terecht, Limburgsch dagblad, 6 juli 1950; Twintig jaar S.D.-man die 2 Nederlanders ombracht, Limburgsch dagblad, 11 juli 1950; Twintig jaar voor SS-moordenaar, Nieuwsblad van het Noorden, 11 juli 1950; overlijdensakte 280/1946 gemeente Venlo; site wiewaswie.nl. (overlijdensakte 34/1946, gemeente Vierlingsbeek); Digitale Stamboom (Rotterdam).