Wo2Slachtoffers.nl

Molijn, Franciscus Adrianus

Geboortedatum:
5 april 1924 (Rotterdam)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)

Biografie

Woonde in Rotterdam, Van Speykstraat 140a. Zoon van Bertus Molijn (7 november 1902 Nieuw-Lekkerland) en Petronella van Amen (30 juni 1907 Vlaardingen) (1*). Ongehuwd. Schilder. Molijn werkte negen maanden als chauffeur van het Nationalsozialische Kraftfahrerkorps (NSKK) bij de luchtafweer in Hoek van Holland (2*). Daarvoor was hij in België en Frankrijk werkzaam geweest. Omstreeks augustus 1944 deserteerde hij, maar hij werd twee weken na zijn vaandelvlucht weer gegrepen. Via diverse gevangenissen kwam hij begin februari 1945 terecht in de Oxerhof te Colmschate. Onduidelijk is waarom hij ongeveer vijf minuten later dan de overige slachtoffers uit de cel is gehaald. Met 116 andere Todeskandidaten is hij bij Woeste Hoeve gefusilleerd als represaille voor de moordaanslag die daar in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op de SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter had plaatsgevonden. Molijn is vanwege politieke onbetrouwbaarheid (chauffeur bij de NSKK) niet opgenomen in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting. Om die reden valt zijn graf niet onder de zorg van de OGS. De naam van Molijn staat op het oorlogsmonument in de buurtschap Woeste Hoeve.
(1*) Zijn in november 1923 gehuwde ouders scheidden in januari 1929.
(2*) Berends sprak het vermoeden uit dat Molijn Rijksduitser was. Dat is gezien zijn familiegegevens niet erg waarschijnlijk. Als hij was blijven leven, had de Nederlandse nationaliteit hem wel kunnen worden ontnomen, doordat hij in dienst was getreden bij het NSKK, een onderdeel van het militaire apparaat van een vreemde, in dit geval vijandige mogendheid.

Molijn is, net als de andere slachtoffers, begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Zijn stoffelijk overschot rust nog steeds aan het Woeste Hoevelaantje op deze begraafplaats. Op het graf heeft nimmer een gedenkteken gestaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 550/1946 gemeente Rotterdam en 269/1946 gemeente Apeldoorn); Stadsarchief Rotterdam.