Wo2Slachtoffers.nl

Veen, van der, Marius Jan Elisa

Geboortedatum:
22 april 1907 (Utrecht)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Woeste Hoeve. gemeente Apeldoorn,)

Biografie

Woonde in Dalfsen, Willem de Zwijgerstraat 3. Zoon van Marius Elisa van der Veen (17 februari 1861 Franeker – 8 april 1942 Utrecht) en Maartje Prins (Wormer – 9 november 1959 op 78-jarige leeftijd Utrecht). Ongehuwd. Secretarieambtenaar. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de LO-Dalfsen. Hij verstrekte illegaal blanco persoonsbewijzen en voorzag die van zijn handtekening. Van der Veen werd door de SD aangehouden na de arrestatie van een ondergedoken joods meisje, bij wie zo'n door hem getekend persoonsbewijs was gevonden. Voorts was hij betrokken bij de verdwijning van een deel van het bevolkingsregister van de gemeente Dalfsen. Tijdens zijn werk op het gemeentehuis werd hij aangehouden en reeds bij het eerste verhoor stevig onder handen genomen. Onder meer is hem de bril van het gezicht geslagen. Die werd ter plaatse vertrapt. Later is hij gemarteld. Zo is hij geboeid ondergedompeld in een koud waterbad. Eind februari 1945 werd Van der Veen van Kamp Erica bij Ommen overgebracht naar het huis van bewaring in Zwolle. Hij is als represaille voor de aanslag op SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve gefusilleerd. De Willem de Zwijgerstraat waarin hij destijds in Dalfsen woonde werd na de oorlog omgedoopt in de Van der Veenstraat. Op de Algemene Begraafplaats in Dalfsen is door de ex-illegaliteit en de burgerij een stenen bank ter nagedachtenis aan hem geplaatst (1*). Zijn naam staat vermeld op het oorlogsmonument Woeste Hoeve.
(1*) Jarenlang bevatte de tekst op de bank een onjuiste overlijdensdatum. In plaats van 8 maart 1945 stond daarop 8 april 1945 vermeld. Inmiddels is de correcte datum aangebracht.

In eerste instantie begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen. Op 5 mei 1945 voorlopig herbegraven op Begraafplaats Kranenburg in Zwolle, omdat het westen van het land nog niet was bevrijd. Van der Veen kreeg op 27 augustus 1945 zijn laatste rustplaats op de Eerste Algemene Begraafplaats Soestbergen in Utrecht.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 85/1945 gemeente Dalfsen en 716/1945 gemeente Apeldoorn).