Wo2Slachtoffers.nl

Simonse, Jacob

Geboortedatum:
22 augustus 1893 (Bodegraven)
Overlijdensdatum:
22 april 1945 (tijdens dodenmars tussen Oranienburg/Sachsenhausen en Neurüppin (Dld.))

Biografie

Woonde in Amersfoort, Celsiusstraat 12. Zoon van Johannes Simonse (7 november 1855 Oude-Tonge – 12 februari 1944 Bodegraven) en Ida Blonk (29 oktober 1855 Noord-Waddinxveen – 27 november 1928 Bodegraven). Huwde met Margje Zaal (14 mei 1891 Aarlanderveen – 8 september 1967 Amersfoort). Ambtenaar bij de belastingen (in 1943 hoofdassistent bij de grondbelasting). Het echtpaar kreeg vier kinderen. Lid verzet. Hij maakte deel uit van de LO-Amersfoort. Gereformeerd. Simonse was de hoofdverspreider van het in Amersfoort uitgegeven illegale blad Goeden morgen hier is Londen en fungeerde binnen verzetskringen onder de schuilnaam Simon. Op 2 juni 1944 is hij gearresteerd op een adres, waar de Sicherheitsdienst en politieman Lutke Schipholt (1*) hem opwachtten. Met twee onderduikers werd hij overgebracht naar het politiebureau in Amersfoort. Via de Sicherheitspolizei te Amsterdam en de gevangenis in de Gansstraat in Utrecht kwam Simonse in Kamp Vught terecht. Toen de geallieerden het concentratiekamp snel naderden, was hij een van de 3400 gevangenen die begin september 1944 in allerijl in veewagons naar Sachsenhausen zijn weggevoerd. Hij werd te werk gesteld in Lager Schwarzheide bij Cottbus. Tijdens de dodenmars, die volgde na de ontruiming van concentratiekamp Sachsenhausen kampte Simonse door hongeroedeem met dikke voeten en kwam hij moeizaam vooruit. 'Tussen twee vrienden die hem ondersteunen weet hij nog 100 kilometer af te leggen', schrijft de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. 'Maar gevangenen die tijdens deze dodenmars door ziekte en/of uitputting niet kunnen meekomen, worden door de bewakers zonder pardon doodgeschoten. Dat lot treft Jacob Simonse op 22 april 1945, op weg van Oranienburg naar Neurüppin. Voor de Celsiusstraat 12 is een herdenkingssteen aangebracht om hem te gedenken.
(1*) In de namiddag van 14 maart 1945 werd Diederik Lutke Schipholt (9 april 1916, Hengelo, Ov.) in Amersfoort door een lid van de illegaliteit geliquideerd.

Zijn laatste rustplaats is nooit gevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Joop (J.L.). Bloemhof, Amersfoort '40-'45, tweede editie bewerkt door drs. Joost van der Spek, Bekking & Blitz Uitgevers b.v., Amersfoort, 2005, pag. 127; site herdenkingsstenenamersfoort.nl; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 165/1946 gemeente Amersfoort); site geneologieonline.nl (stamboom Werkman-Schoolderman); stamboom Cees Zaal, site zaal.voorouders.net.