Wo2Slachtoffers.nl

Hanxleden Houwert, van, Johan Coenraad Heriold Folmer

Geboortedatum:
8 april 1906 (Medemblik)
Overlijdensdatum:
7 januari 1945 (Limmen)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen (Bloemendaal)
Vak: 34. 

Biografie

Woonde in Amsterdam, Stadionplein 29-I. Zoon van koopman in koloniale waren Nicolaas Christiaan van Hanxleden Houwert (3 januari 1876 Medemblik - 1 september 1946 Amsterdam) en Louisa van Silfhout (16 december 1884 Arnhem – 1976). Ongehuwd. Koopman in specerijen en koloniale waren, sinds 1938 werkzaam in het im- en exportbedrijf annex groothandel van zijn vader, die van medio 1940 af onder zijn leiding stond. Nederlands Hervormd. Tijdens de meidagen van 1940 onderscheidde hij zich als sergeant van het 29e Regiment Infanterie bij gevechten bij Achterberg. Voor zijn dapper optreden kreeg hij bij Koninklijk Besluit nr. 26 d.d. 12 november 1947 postuum het Bronzen Kruis. Lid verzet onder de schuilnamen Bleumer, Bolland en Jan Houwing. Gedurende de bezetting hielp hij ondergedoken joden en later ook studenten, arbeiders en spoorwegpersoneel. Verder zorgde hij, onder meer door zijn goede contacten met de Persoonsbewijzencentrale (PBC), voor vervalste persoonsbewijzen, alsmede voor geld, distributiebescheiden en onderduikadressen. Voor de Sectie V van het Algemeen Hoofdkwartier van de Ordedienst (AKH-OD) bracht hij van 1942 af Duitse verdedigingsobjecten in beeld. Bij de Binnenlandse Strijdkrachten droeg Van Hanxleden Houwert zijn steentje bij aan het begeleiden van wapentransporten. Samen met zijn neef Chris Houwert is hij op 27 oktober 1944 in zijn zaak aan de Prins Hendrikkade 145 in Amsterdam door de Feldgendarmerie gearresteerd. Tijdens het vervoer besprong hij een van zijn belagers. Van de ontstane consternatie maakte zijn neef handig gebruik door de benen te nemen. Met negen andere Todeskandidaten uit het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam werd hij op zondag 7 januari omstreeks een uur 's middags bij Limmen gefusilleerd. Dat was represaillemaatregel voor de aanslag van het verzet 24 uur eerder op een Rijksduitser, een dienstplichtig soldaat die werkzaam was in het Marine–Lazarett in Heiloo. Bij Koninklijk Besluit nr. 10. d.d. 2 december 1951 werd Van Hanxleden Houwert het Verzetskruis verleend. In Amsterdam is de Van Hanxleden Houwertstraat naar de verzetsman vernoemd. Voorts prijkt zijn naam op het Oorlogsmonument in Castricum.

In eerste instantie begraven in de duinen bij Overveen in grafkuil K. Herbegraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal in vak 34.


Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; W.A. Brug, Hun naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; dr. C.M. Schulten, 'Zeg mij aan wien ik toebehoor'. Het verzetskruis 1940-1945, Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam 1993; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl/genver.nl&familysearch.org (waaronder overlijdensakten 13/1945 gemeente Limmen en 374/1945 gemeente Amsterdam); Stadsarchief Amsterdam.