Wo2Slachtoffers.nl

Zwanenburg, Lammert

Geboortedatum:
22 juni 1894 (Oudehorne/Schoterland, Nederland)
Overlijdensdatum:
19 oktober 1944 (Westerbork, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse oorlogsgraven Begraafplaats Beilen te Beilen
Graf: 102.

Biografie

Lammert Zwanenburg woonde in Beilervaart (Drenthe) aan de Prins Hendrikstraat 11. Hij was op 22 juni 1894 geboren als zoon van Fedde Zwanenburg en Witske-Zwanenburg-Klooster. Hij was gehuwd met Wobbigje van der Honing. Het echtpaar kreeg twee kinderen, Ynze en Wietske. Zijn beroep was landbouwer en hij was Gereformeerd.
Lammert was lid van het verzet en behoorde tot de LO-Beilen. Zijn boerderij werd gebruikt als centraal adres voor de LO, de landelijke KP en als huisvesting voor Amerikaanse piloten en onderduikers. Vanuit de boerderij werd illegale lectuur, buitgemaakte distributiestamkaarten en -bonnen verspreid.
Op 19 oktober 1944 werd de boerderij overvallen door een groep Duitsers en een aantal Nederlandse Landwachters van de zogenaamde bloedgroep Norg, onder wie de commandant Geert Hendrik Sanner (werd op 1 mei 1947 om 05.00 uur in Groningen gefusilleerd). De Duitsers waren vermoedelijk op het spoor van de boerderij gekomen door een eerder aangehouden onderduiker. Tijdens de doorzoeking van de boerderij werden geen ondergedoken personen aangetroffen. Wel een grote hoeveelheid distributiekaarten. Zwanenburg werd gearresteerd en voor verhoor vastgebonden op een fiets afgevoerd naar het landwachtersonderkomen Het Schultehuis in Diever. Evenals dochter Wietske. Ondanks zware mishandeling liet Lammert niets los. Tijdens de verhoren lukte het Lammert één van zijn vastgebonden handen los te maken. Daarmee sloeg hij een landwachter bewusteloos. Zowel vader en dochter werden daarna apart in een kamertje geplaatst. Volgens de overlevering had Lammert tegen dochter Wietske gezegd: " Stel dat jij blijft leven, ga dan niet met de handen over elkaar zitten. Want wij vechter voor een rechtvaardige zaak". Kort daarop is Lammert overgebracht naar Westerbork en nog dezelfde avond gefusilleerd, samen met Lambertus Bruulsema (4 juli 1901 Dwingelo) en Hendrik Wiegers (9 november 1921 Sleen). De executie is uitgevoerd door de Nederlandse SD-medewerkers Sander van Droffelaar, Piet van Noordenne en Hendrik Cornelis Jan Lammerse.

Postuum is Zwanenburg bij Koninklijk Besluit nr. 58 d.d. 25 juli 1952 het Verzetskruis verleend en tevens is hem de Yad Vashem-onderscheiding toegekend. Ook zijn echtgenote werd erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- SCHULTEN, C.M., 'Zeg mij aan wien ik toebehoor', Staatsdrukkerij, 's-Gravenhage, 1993.
- Lammert Zwanenburg
- The Righteous Among the Nations Database
- Lammert Zwanenburg | Familie Zwanenburg
- Lammert Zwanenburg | Erelijst van Gevallenen 1940-1945
- Hier woonde een bijzonder moedige man: Lammert Zwanenburg | Beilervaart op de kaort
- Archief Jack Kooistra
- De heer Jan Overduin, Roden
- Tijdschrift Historische Vereniging Gemeente Beilen, mei 2015