Wo2Slachtoffers.nl

Kanters, Jan

Geboortedatum:
8 januari 1920 (Oude Tonge, Nerderland)
Overlijdensdatum:
29 maart 1945 (Dubbeldam, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Ooltgensplaat te Ooltgensplaat

Biografie

Jan Kanters woonde in Ooltgensplaat. Hij was de zoon van Gerbrand Marinus Kanters en Johanna Maria Hobbel en gehuwd met Jobje Troost (geen kinderen). Hij was koopman van beroep.
Samen met zijn schoonvader Pieter Troost (8 december 1884 Ooltgensplaat), zijn zeventienjarige zwager Leendert Troost en de evacué Arie van de Merwe (28 juli 1920 Dubbeldam) was hij bezig met het zoeken naar brandstof. Zij pikten een paar stukken hout van Wehrmachtpalen (Rommel-asperges), hetgeen werd waargenomen door een Duitse patrouille. Allen werden mishandeld. Behalve Leendert werden de anderen met ijzerdraad aan elkaar vastgebonden. Daarna moesten ze op de grond gaan liggen. Na anderhalf uur kregen de mannen bevel op te staan, waarna ze met een nekschot werden gedood. Leendert is vanwege zijn jeugdige leeftijd gespaard, maar moest het gruwelijke tafereel wel aanzien.
Op woensdag 18 juli 1945 zijn de lichamen bij het graven van een kabel bij de Kop van 't Land ten oosten van Dubbeldam op het Eiland van Dordrecht gevonden. Jan en Pieter zijn gezamelijk herbegraven in Ooltgensplaat op maandag 23 juli 1945.
Arie werd herbegraven op de begraafplaats in Dubbeldam (Dordrecht).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- Oorlogsgravenstichting