Wo2Slachtoffers.nl

Merwe, van de, Arie

Geboortedatum:
28 juli 1920 (Dubbeldam, Dordrecht)
Overlijdensdatum:
29 maart 1945 (Dubbeldam, Dordrecht)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Dubbeldam te Dordrecht
Vak: A. Rij: 1. Graf: 6/7.

Biografie

Arie van de Merwe woonde te Dubbeldam (Dordrecht). Hij was de zoon van Joost van de Merwe en Antje Barendrecht en was gehuwd met Cornelia Maria van Lelieveld. Hij was melkslijter van beroep.
Samen met de landbouwer Pieter Troost (8 december 1884, Ooltgensplaat), diens destijds zeventienjarige zoon Leendert en de koopman Jan Kanters (8 januari 1920, Oude Tonge) was hij bezig met het zoeken naar brandstof. Zij pikten een paar stukken hout van Wehrmachtpalen (Rommel-asperges), hetgeen werd waargenomen door een Duitse patrouille. Allen werden mishandeld. Behalve Leendert, werden de anderen met ijzerdraad aan elkaar vastgebonden. Daarna moesten ze op de grond gaan liggen. Na anderhalf uur kregen de mannen het bevel op te staan, waarna ze met een nekschot werden gedood. Leendert is vanwege zijn jeugdige leeftijd gespaard, maar moest het gruwelijke tafereel wel aanzien.
Op woensdag 18 juli 1945 zijn de lichamen bij het graven van een kabel bij de Kop van 't Land ten oosten van Dubbeldam op het Eiland van Dordrecht gevonden. Arie werd herbegraven te Dubbeldam, Algemene Begraafplaats aan de Zuidendijk, koopgraf 2e klasse.
Jan en Pieter werden gezamelijk herbegraven op de begraafplaats in Ooltgensplaat.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- Oorlogsgravenstichting