Wo2Slachtoffers.nl

Visee, Jan

Geboortedatum:
14 februari 1924 (Baarn)
Overlijdensdatum:
5 april 1944 (Paesens, gemeente Oostdongeradeel (Friesland))
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: D. Graf: 325.

Biografie

Woonde in Baarn. Zoon van broodbakker Jan Visee (16 augustus 1891 Baarn – 10 mei 1960 Baarn) en Jacoba Klaasje Ligtermoet (11 april 1888 Deventer – 3 augustus 1977 Baarn). Ongehuwd. Gereedschapsmaker. Lid verzet. In Baarn en omgeving hield Visee zich vooral bezig met de verzorging van huisvesting voor onderduikers. Toen de grond hem in zijn woonplaats te heet onder de voeten werd, week hij uit naar Friesland. Volgens de site groenegraf.nl zocht hij hier onder meer onderduikadressen. Lang niet altijd boterde het tussen de Utrechter en zijn Friese gastgezin. Hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van verraad werd op 5 april 1944 een inval gedaan op het gastadres. Bij een vluchtpoging is Visee door de SD neergeschoten. Zijn naam staat op het Bevrijdingsmonument in Baarn.

Begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Baarn. Herbegraven op het Nationale Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak D, grafnummer 325.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jack Kooistra, Een laatste saluut. Fryslân in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005; Archief Jack Kooistra; site groenegraf.nl (voor Baarnaars en Barinezen); Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 31/1944 gemeente Oostdongeradeel en 79/1944 gemeente Baarn); site genealogieonline.nl (familiestamboom Bleijerveld en van Brummelen); site 4en5 mei.nl; site zoekakten.nl (familysearch.org).