Wo2Slachtoffers.nl

Henssen, Frans Joseph

Geboortedatum:
11 december 1918 (Simpelveld)
Overlijdensdatum:
8 augustus 1944 (Simpelveld)

Biografie

Woonde in Simpelveld. Zoon van Arnold Jozef – Nol – Henssen (17 oktober 1866 Voerendaal - 5 augustus 1919 Simpelveld) en Johanna Brouwers (31 januari 1875 Simpelveld – 10 oktober 1932 Simpelveld). Gehuwd met Anna Schmetz (31 oktober 1920 Wittem – 9 december 1990 Heerlen). Zij hertrouwde met Caspar Joseph Erkens. Werktuigbouwkundige. Rooms-Katholiek. Lid verzet. In verband met werkweigering voor de Duitsers was hij ondergedoken.
Op 8 augustus 1944 werd hij door de Landwacht in Simpelveld ontdekt. Landwachter H.H. Haagen wist hem volgens een rechtbankverslag in het Limburgs Dagblad na een korte worsteling in de Irmstraat vast te grijpen. Landwacht M. Slabbers uit Heerlen kwam op zijn roepen aangelopen. Ondanks de waarschuwing van Haagen om niet te schieten schoot hij Henssen van een afstand van anderhalve meter met zijn jachtgeweer dood. Op de zitting van het Bossche Bijzonder Gerechtshof in Maastricht betoogde Slabbers medio 1946 dat hij een schot had gelost, omdat hij meende dat zijn collega in gevaar verkeerde. Naar zijn zeggen had hij niet de bedoeling gehad om te doden. Zijn raadsman vroeg zich af, of er geen sprake was geweest van noodweer. De procureur-fiscaal eiste voor doodslag, opzettelijke hulpverlening aan de vijand en vechten in Duitse krijgsdienst de doodstraf. Twee weken later veroordeelde het hof Slabbers tot een levenslange gevangenistraf (1*). Met het oorlogsmonument in het plantsoen aan het Oranjeplein in Simpelveld worden zes burgers uit deze plaats herdacht die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.
(1*) Na een eis van twintig jaar kreeg landwachter Haagen een detentie van twaalf jaar. Hij arresteerde meerdere Nederlanders die naar Duitsland werden gezonden.

Begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats van de Sint Remigiusparochie aan het Oranjeplein te Simpelveld, vak OR, grafnummer 555.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Zware straffen tegen landwachters geëischt, Limburgsch Dagblad, 25 juni 1946; Het landwachtersdrama te Simpelveld in 1944. Tegen den hoofddader de doodstraf geëischt, Limburgsch Dagblad, 26 juni 1946; Limburgse verraders, De Volkskrant, 11 juli 1946; Het landwachtersdrama te Simpelveld. Hoofddader krijgt levenslang, Limburgsch Dagblad, 9 juli 1946; M.H. Klinkers, De oorlogsslachtoffers van Bocholtz en Simpelveld, in: De Bongard, Heemkundevereniging De Bongard, Simpelveld – Bocholtz, jaargang 11, nummer 1, maart 1999; Archief Jack Kooistra; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 33/1944 gemeente Simpelveld); site genealogieonline.nl (Offermans Vermeulen stamboom); site online-familieberichten.nl; site 4en5mei.nl; site online-begraafplaatsen.nl.