Wo2Slachtoffers.nl

Potappel, Jacob Marinus

Geboortedatum:
19 mei 1923 (Stavenisse)
Overlijdensdatum:
18 september 1944 (Ede)

Biografie

Woonde in Ede, Wijde Veldweg 1. Zoon van landarbeider Johannes Cornelis Potappel (20 december 1889 Stavenisse) en Neeltje Jannetje Hage (20 mei 1891 Stavenisse – 5 februari 1960 Sint Maartensdijk). Huwde op 12 juli 1944 met Helena Dorst. Het echtpaar had een zoon. Landbouwerskecht. Hij maakte deel uit van een groep van 102 inwoners van Stavenisse, die begin maart 1944 per trein naar Ede waren geëvacueerd en op de Ginkelse Heide waren ondergebracht in het barakkenkamp 't Wijde Veld. De mannen moesten voor de Heidemij bij boeren werken. Of ze werden te werk gesteld in de volkstuinen van de Landbouwhogeschool, ingeschakeld bij de gemeentelijke groenteteelt of belast met het planten van bomen. Op maandag 18 september 1944, de dag na de start van het geallieerde offensief Market Garden, raakten Duitse en Nederlandse SS'ers van het Wachbatallion Nordwest (1*) in hevig gevecht verwikkeld met de King's Own Scottish Borderers en de vierde Engelse parachutistenbrigade. Kogels doorzeefden de barakken. Potappel was op slag dood, toen hij, staande in het deurgat van de slaapkamer, 's ochtends om acht uur door een projectiel werd getroffen. Een andere evacué, Jan de Vos, raakte gewond door een schot in zijn been. Twee broers brachten De Vos naar het ziekenhuis. Tijdens een gevechtspauze verlieten de kampbewoners de barakken om elders een veiliger heenkomen te zoeken.
(1*) De leden van het Wachtbatallion moesten Nederlandse concentratie- en interneringskampen bewaken. Zij hadden geen gevechtsopleiding gekregen.

In eerste instantie is Potappel in een veldgraf begraven. Op 25 oktober 1944 werd hij herbegraven in een verzamelgraf op de Algemene Begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Kees de Koning en Wally Blaas, Gevallen en gebroken. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op en van Tholen en Sint-Philipsland, Heemkundekring Stad en Lande van Tholen, 2005, pag. 115 en 173; Bevrijdingsmuseum Zeeland; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 476/1944 gemeente Ede); zoekakten.nl (familysearch.org); site duine-sloteman.nl; Gemeentearchief Tholen.