Wo2Slachtoffers.nl

Bongaarts, Godfried

Geboortedatum:
14 maart 1925 (Heerlen)
Overlijdensdatum:
2 december 1944 (Hout-Blerick, gemeente Venlo)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: B. Graf: 176.

Biografie

Woonde in Tegelen, Venloseweg 18. Zoon van fabrieksarbeider Lodewijk Bongaarts (10 mei 1889 Tegelen 8 oktober 1952 Tegelen) en Anna Maria Hubertina Gubbels (23 juni 1889 Tegelen). Ongehuwd. Metaaldraaier. Rooms-Katholiek. Lid verzet. Op de zolder van het ouderlijk huis van Frits Bongaarts waren twee gedeserteerde Oostenrijkers gehuisvest. Dat was een heel gevaarlijke plek, omdat er nogal eens geweer- en mitrailleurvuur door de daken vloog. De onderduikers moesten daarom naar elders worden gebracht. Bongaarts vatte het plan op om met het tweetal de willekeur van de bezetter te ontvluchten. Zwemmend wilde hij op zaterdag 2 december 1944 de Maas oversteken om aan de Blerickse de westelijke kant van de Maas een boot te stelen en daarmee de Oostenrijkers over te zetten naar de al door de Engelsen bevrijde westzijde van de rivier. De site historie.venlo.nl (Dodenboek Venlo) gaat ervan uit dat hij is doodgeschoten tijdens het overzwemmen van de Maas. In een voetnoot wordt erop gewezen dat Bongaarts volgens een boekje over oorlogsslachtoffers onder Limburgse leden van de voetbalbond de westelijke Maasoever heeft bereikt (1*). Daar zou hij door een Duitse patrouille zijn opgemerkt en meteen zijn gefusilleerd. De site acht dit in tegenspraak met de lange tijd die is verstreken tussen het doodschieten van Bongaarts en de ontdekking van zijn stoffelijk overschot. Dat werd pas in maart 1945 in Blerick geborgen (2*).
(1*) L.H. Beurskens, Onze dooden uit den Tweeden Wereldoorlog 1940-1945, KNVB afdeling Limburg, Maastricht, 1947, pag. 56.
(2*) De site historie.venlo.nl vermeldt dat het stoffelijk overschot van Bongaarts op 7 maart 1945 is geborgen. Volgens de overlijdensakte is hij op 10 maart 1945 om elf uur 's morgens overleden bevonden.

Herbegraven op het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak B, grafnummer 176.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Dodenboek Venlo (historie.venlo.nl); Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl/Regionaal Historisch Centrum Limburg (waaronder overlijdensakten 272/1945 gemeente Venlo en 102/1945 gemeente Tegelen).