Wo2Slachtoffers.nl

Dijk, van, Johannes Antonius

Geboortedatum:
27 april 1919 (Schalkwijk)
Overlijdensdatum:
6 mei 1945 (Houten)

Biografie

Woonde in Nijmegen, Kazerne Coehoornstraat. Ongehuwd. Marechaussee van de Brigade Nijmegen. Rooms-Katholiek. Lid verzet. Van Dijk weigerde mee te werken aan arrestaties van joodse medeburgers, verzetslieden en onderduikers. Om die reden is hij door de Duitsers aangehouden en overgebracht naar Duitsland. Hij wist echter te ontvluchten naar Nederland en nam deel aan het verzet. Van Dijk werd aangesteld als sectiecommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Tijdens een avondronde door een Duitse patrouille is hij op 6 mei 1945 op de Schalkwijkerbrug in Houten doodgeschoten, toen hij een Duitser, die een fiets meenam, achtervolgde. Zijn naam staat op de gedenkplaat, die is aangebracht op de gevel van een transformatorhuisje annex bushalte aan de Jonkheer Ramweg in Schalkwijk. Van Dijk werd op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Schalkwijk begraven op rij 1, nummer 7 in een graf eerste klasse A, samen met Swerus Copier (1*).
(1*) Assuerus Antonius Joannes Arcadius Swerus, Joep Copier (12 januari 1922 Schalkwijk 25 augustus 1945 Utrecht) was lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Copier verbleef in dezelfde ruimte in Fort Honswijk in de toenmalige gemeente Tull en 't Waal, waarin de gedetineerde Bossche betonwerker Jacobus Lodevicus Ernst Ammerdorffer (1 mei 1913 Tilburg), in het fort bekend als 'de beul van Amersfoort', op 8 augustus 1945 zelfmoord pleegde door een mijn tot ontploffing te brengen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Lijst van Gevallenen der Koninklijke Marechaussee 1940-1945, in: C.A. Dekkers, J.M. van Kasbergen, Oranjemarechaussee, 'Zonder vrees en zonder blaam'. Marechaussee tijdens de Tweede Wereldoorlog in ondergronds verzet tegen de nazi-onderdrukking, Uitgeverij Lunet, 1987, Naarden; site Oorlogsdoden Nijmegen; Otto Wttewaall, Houten 1940-1945, De Kunstabriek, 2005; site oudhouten.nl; site 4en5mei.nl; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl; Regionaal Archief Tilburg; site graftombe.nl; site genealogieonline.nl.