Wo2Slachtoffers.nl

Oever, van den, Antonius Louis

Geboortedatum:
30 oktober 1918 (Venlo)
Overlijdensdatum:
10 december 1944 (Venlo)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: A. Graf: 615.

Biografie

Woonde in Venlo, Rummerstraat 53. Zoon van los arbeider Gerardus Arnoldus van den Oever (27 april 1895 Oss 5 mei 1960 Venlo) en fabrieksarbeidster Helena Antonia Broexman (3 november 1898 Blerick). Gehuwd op 2 maart 1942 met Antonetta Agnes Jansje Schattevoet (1 maart 1921 Venlo). Het echtpaar had een kind. Los arbeider/fabrieksarbeider. Rooms-Katholiek. Van den Oever werd op 23 juli 1943 aangehouden. Volgens de Duitsers zou hij een beroepsmisdadiger zijn met een asociale inslag. In augustus 1943 werd hij overgebracht naar het strafkamp Erika in Ommen. In december 1944 woonde hij weer bij vrouw en kind. Vanwege luchtalarm moest het gezin Van den Oever op 9 december 1944 in een schuilkelder in de wijk Genooi. Op weg daarheen keerde hij even terug om nog een flesje melk voor zijn kind te halen. Daarbij stuitte de Venlonaar op een Duitse patrouille. Van den Oever ging er vandoor en vluchtte de tuin bij zijn woning in. Zonder pardon werd hij op die plek door een van de onbekend gebleven soldaten neergeschoten. Kort na dit schietincident meldde zich een dronken Duitse militair bij de schuilkelder en vertelde de aanwezigen iemand te hebben neergeschoten. Dat bleek Van den Oever te zijn. Enige nog thuis verblijvende buren vervoerden de door schoten in een long en het hoofd getroffen man naar het ziekenhuis aan de Hogeweg, waar hij 's morgens om half zes 's aan de opgelopen verwondingen bezweek.

Van den Oever werd eerst in graf 67 in de tuin van het ziekenhuis begraven. Later is hij definitief ter aarde besteld op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen vak A, grafnummer 615.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Dodenboek Venlo, site historie.venlo.nl; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 635/1945 gemeente Venlo); site genealogieonline.nl (genealogie Jonk-Richter en aanverwanten).