Wo2Slachtoffers.nl

Poot, Leendert

Geboortedatum:
15 december 1924 (Delft)
Overlijdensdatum:
4 april 1945 (Terzool (nu: Tersoal))

Biografie

Woonde in Naaldwijk, Frankenthalerstraat 23. Zoon van incasseerder Simon Poot (17 december 1894 Naaldwijk – 16 oktober 1964 Naaldwijk) en Maria Johanna Honselaar (8 april 1898 Hof van Delft – 10 december 1994 Naaldwijk). Ongehuwd. Kantoorbediende. Gereformeerd. Lid verzet. Hij was ondergedoken bij veehouder A.K. de Boer in Terzool en maakte deel uit van de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Toen de boerderij op 4 april 1945 werd omsingeld, probeerde hij tevergeefs zijn schuilplaats in de schuur te bereiken. Nadat hij in de huiskamer was verhoord, ondernam hij een vluchtpoging. Hij werd echter door drie schoten in zijn hoofd getroffen en overleed ter plaatse. De Boer moest mee naar Sneek, maar mocht na enkele dagen weer huiswaarts keren. De naam van Poot prijkt op het monument bij de Nederlands Hervormde Kerk in Raerd, het vroegere Rauwerd. Op zijn grafsteen staat een deels Friese tekst.

Leendert Poot werd in eerste instantie begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Terzool. Na de oorlog is hij op dinsdag 7 augustus 1945 samen met de Westlandse KP'ers Nicolaas Koers ('Kleine Niek') en Pieter Prins ('Daan') herbegraven op de Algemene Begraafplaats aan de Geestweg in Naaldwijk, 1e klasse, Ring 171.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jack Kooistra, Een laatste saluut. Fryslân in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005; Friese verzetsstrijders, site spanvis.com; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 16/1945 gemeente Rauwerderhem en 69/1945 gemeente Naaldwijk); site genealogieonline.nl (Genealogische Databank Westland e.o.); site 4en5mei.nl; site honselersdijkers.nl; website van Jacqueline Hofland-Poot.