Wo2Slachtoffers.nl

Meurkens, Antonius Johannes

Geboortedatum:
11 november 1912 (Budel)
Overlijdensdatum:
20 september 1944 (Soerendonk, gemeente Maarheeze)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: A. Graf: 1112.

Biografie

Woonde in Budel, op de Root (nu: Gastelseweg). Zoon van landbouwer Jan Meurkens (31 augustus 1874 Budel) en Maria Elisabeth - roepnaam Bet - van der Zalm (16 augustus 1882 Budel - 24 juni 1956 Budel). Ongehuwd (verloofd met Wilhelmina - roepnaam Mien - van Zeeland). Bankwerker. Rooms-Katholiek. Volgens de Oorlogsgravenstichting en de Erelijst van Gevallenen maakte hij deel uit van het verzet. In het kader van de 'Arbeitseinsatz' werkte Antoon Meurkens in Duitsland. Na een verlof keerde hij niet meer terug, maar dook hij in Geldrop onder bij familie van zijn verloofde. Op 19 september 1944 werd Geldrop bevrijd. Nadat hij had gehoord dat ook Budel was bevrijd, ging hij de volgende dag 's middags om een uur of vier op een damesfiets op pad naar zijn woonplaats. Op de Waterstraat op het grondgebied van Soerendonk ontmoette hij dorpsgenoot Jan Lammers, die bij Van Lievenoogen op de Beek in Soerendonk was ondergedoken. De boerenknecht was er op uitgestuurd om wat melk op te halen. Net voor hun vertrek hadden de Duitsers de op het boerenbedrijf aanwezige melk meegenomen. Bij Van Lievenoogen was een kleintje, dat melk nodig had. Meurkens en Lammers liepen samen verder, totdat onverhoeds vijf nog niet vertrokken Duitse SS'ers uit een hinderlaag tevoorschijn sprongen. De Duitsers pakten de boerenknecht het melkkannetje af, dat hij bij zich had, dronken van de melk en gooiden de rest weg. De beide mannen moesten hun Ausweis laten zien. Lammers zei dat hij die niet bij zich had. Hij had het document overigens wel bij zich, maar omdat zijn Ausweis vals was, durfde hij die niet te laten zien. Meurkens liet zijn Ausweis, die eveneens vals was, wel zien. Ook werd de inhoud van zijn tas op de fiets bekeken. 'Of ze nu zijn Ausweis als vals herkenden of iets in zijn tas vonden dat hen niet zinde, we zullen het nooit weten, doch plotseling begonnen ze Antoon voor verrader uit te schelden en riepen: 'Wir schiessen dich kaputt'. Ze sommeerden Jan om door te lopen en vooral niet om te kijken, terwijl Antoon op zijn knieën viel en om zijn leven smeekte. Jan was echter nog nauwelijks een twintigtal meters verder toen hij machteloos hoorde hoe ze Antoon neerschoten en met de bajonet doorstaken.' Op de plek van het drama werd een houten kruis geplaatst, dat de tand des tijds niet weerstond. Precies 52 jaar later - 20 september 1996 - werd een nieuw herdenkingskruis onthuld door burgemeester Ans de Jong-Crajé en Miet Seghers-Meurkens (een zus van Antoon Meurkens). Verder is een plaquette met zijn naam en foto in de herdenkingskapel in de Willem de Zwijgerstraat in Budel geplaatst. Bovendien kreeg de weg naast zijn ouderlijke woning - de verbindingsweg tussen de Gastelseweg en de Molenstraat – de naam Antoon Meurkensstraat.

In eerste instantie is Meurkens begraven op het kerkhof in Budel. Later vond overbrenging plaats naar het Nederlands Ereveld in Loenen, vak A, grafnummer 1112.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Harrie Jaspers, Herdenkingskruis Antoon Meurkens te Soerendonk, AA-Kroniek, uitgave Heemkundekring Budel en Cranendonck, 15e jaargang, nr. 4, december 1996, pag. 227- 233 (het citaat stamt uit dit artikel); ook de sites tracesoftwar.com en 4en5mei.nl besteden aandacht aan het Monument voor Antoon Meurkens; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; Digitale Stamboom (waaronder overlijdensakten 33/1944 gemeente Maarheeze en 7/1945 gemeente Budel).