Wo2Slachtoffers.nl

Rooij, van, Lucas Petrus

Geboortedatum:
27 maart 1913 (Helmond)
Overlijdensdatum:
3 juli 1944 (Helmond)

Biografie

Woonde in Helmond. Er is ook het adres Waardstraat 13, Eindhoven van hem bekend. Zoon van draadtrekker Johannes van Rooij (15 juni 1875 Gemert - 14 mei 1959 Asten) en Geertruda Johanna Bouwmans (23 april 1878 Mierlo - 30 juli 1949 Helmond). Gehuwd op 6 juni 1942 met Theodora Helena Elemans (22 juli 1920 Helmond). Wever. Rooms-Katholiek. De Duitsers legden in de omgeving van hun vliegvelden (Flugplatze) schijn- en noodvliegvelden aan om kostbare vliegtuigen een minder gemakkelijke prooi voor geallieerde jagers en bommenwerpers te laten worden. Voor het uitvoeren van werkzaamheden maakten zij niet alleen gebruik van vrijwilligers, maar werden gemeenten ook onder druk gezet om arbeidskrachten ter beschikking te stellen. Een van de Flugplatze was gesitueerd op een terrein in het landgoed De Sijp aan de rand van de gemeente Gemert, net ver van het kerkdorp De Rips in de nabuurgemeente Bakel en Milheeze. Op 3 juli 1944 deed zich, schrijft Ruud Wildekamp in Gemerts Heem, daar een 'brute moord' voor. De Rooij was er als vrijwilliger aan het werk. De Duitsers waren die dag al meerdere keren ge´rriteerd geraakt over de Helmonder. Bij het instappen van de bus ontstonden opnieuw problemen (1*). Een Duitse soldaat stak hem toen met de bajonet op het geweer in de borst. Ernstig gewond werd het slachtoffer overgebracht naar een Helmonds ziekenhuis, waar hij kort na aankomst als gevolg van inwendige bloedingen aan zijn verwondingen bezweek.
(1*) Wildekamp: 'Van Rooij had die dag al meerdere malen de Duitsers ge´rriteerd en maakte bij het instappen van de bus opnieuw problemen.

Begraven op 7 juli 1944 op de Rooms-Katholieke Begraafplaats aan de Molenstraat in Helmond.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- Helmonds Heem.
- WILDEKAMP, R. e.a., Oorlogsvliegvelden van Gemert Bakel Helmond, Heemkundekring De Kommanderij, Gemert, 2011.
Ruud Wildekamp, De Rips, Duits vliegveld in Gemert, Gemerts Heem, Heemkundekring De Kommanderij Gemert, jaargang 53, nummer 1, maart 2011, pag 8-14; Commissie 'Namenlijst omgekomenen', Lijst van omgekomenen in Helmond tengevolge van oorlogshandelingen, Helmonds Heem, Heemkundekring Helmond-Peelland, 1995, nummer 1; mededeling Louis van de Werf; Dagboek Niessen, Helmond; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 215/1944 gemeente Helmond); site genealogieonline.nl (stamboom Segers); Nederlands Bidprentjes Archief, site bidprentjesarchief.nl. - Dagboek Niessen, Helmond.