Wo2Slachtoffers.nl

Bakker, Dirk

Geboortedatum:
21 augustus 1899 (Heiloo)
Overlijdensdatum:
3 september 1944 (Alkmaar)

Biografie

Woonde in Heiloo. Zoon van Anthonius Bakker (vrachtrijder/landbouwer, 27 maart 1861 Bergen, NH - 1 januari 1934 Alkmaar) en Grietje Jonker (27 februari 1860 Bergen, Noord-Holland - 29 december 1930 Heiloo). Huwde op 5 mei 1925 met Wilhelmina Engelina Daans (3 mei 1899 Limmen - 25 september 1992). Het echtpaar kreeg acht kinderen. Rooms-Katholiek. Vrachtrijder/expediteur/garagehouder. Voor de oorlog had Bakker een transportbedrijf met een fors aantal wagens. De onderneming werkte in de periode van de mobilisatie mee aan de aanleg van het vliegveld in Bergen. Tijdens de oorlog was er steeds minder werk voor het bedrijf. Bovendien vorderden de Duitsers uiteindelijk niet alleen alle voertuigen, maar ook de garage, waar paarden werden gestald. Zelf kocht Bakker een stuk land en koeien, die 's winters bij buurman Thijs Maat op stal stonden. Lid verzet. Samen met zijn plaatsgenoten Johan Blokker en Matthijs Johannes Cornelis Zonderhuis maakte hij deel uit van de KP Alkmaar. Het Grote Gebod vermeldt bij de foto van Bakker 'contact KP'. Volgens Doeko Bosscher, schrijver van een boek over de Alkmaarse verzetsstrijder Fritz Conijn, haalden de drie KP'ers het driejarige dochtertje Francisca van verraadster Johanna Francisca de Munck-Siffels op 23 mei 1944 op bij een adres in Westzaan. In de nacht van 1 op 2 september 1944 deed de Sipo invallen bij de drie Heiloose KP'ers. Toen Bakker elke medewerking weigerde en er bij de huiszoeking niets werd gevonden, werd hij - uit frustratie, aldus Bosscher - neergeschoten (1*) Op 3 september 1944 bezweek hij in het Sint Elisabethziekenhuis in Alkmaar om elf uur 's morgens aan de opgelopen verwondingen. Dirk Bakker staat op de grafsteen vermeld als Theodorus Bakker. Zijn broer Anthonius Bakker (incasseerder/controleur, 11 augustus 1894 Heilo) stierf op 13 februari 1945 in het Duitse buitenkamp Kottern.
(1*)Dat er niets zou zijn gevonden, stemt niet overeen met de lezing in 'Heiloo, een dorp in oorlogstijd'. Daarin wordt gemeld dat Bakker van de Duitsers de kelder onder zijn kantoor moest openen. 'In deze ruimte waren', aldus het boek, 'documenten aanwezig, waaronder grote aantallen bonkaarten, die duidelijk maakten dat Bakker bij zaken van het verzet betrokken was.'

Bakker is begraven op het Rooms-Katholieke Parochiekerkhof Sint Willebrordus in Heiloo.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Doeko Bosscher, Haast om te sterven. Het korte leven van verzetsman Fritz Conijn, Prometheus Bert Bakker, Amsterdam 2015; Jaap de Graaf en Josta de Graaf-Gieltjes, Heiloo: Een dorp in oorlogstijd, onder auspiciën Historische Vereniging Oud Heiloo, Uitgeverij Uitkijkpost, 2001; LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (overlijdensakten 83/1944 gemeente Heiloo en 541/1944 gemeente Alkmaar).