Wo2Slachtoffers.nl

Huitinga, Petrus

Geboortedatum:
23 juni 1893 (Sneek)
Overlijdensdatum:
5 mei 1945 (Den Helder)

Biografie

Woonde in Den Helder, Kerkgracht 27. Zoon van kramer Sijtze Huitinga (25 januari 1865 Sneek 5 november 1936 Sneek) en Elisabeth Walon (2 december 1869 Leeuwarden 2 juni 1949 Sneek). Gehuwd op 20 april 1918 in Sneek met Pietje Bergsma (1*). Opperwachtmeester van politie. Toen politieman Huitinga op de avond van 5 mei 1945 surveilleerde, bespeurde hij dat er iets in het meubelmagazijn van de fa. Helder aan de Molengracht niet in de haak was. Hij ging naar binnen, maar meteen werden er twee revolverschoten op hem afgevuurd. Hart en longen zouden zijn geraakt. De overlijdensakte geeft als tijdstip van overlijden 21.15 uur aan. 'Naar verluidt zijn de daders, volgens zeggen, een Duitscher en een burger ontsnapt', meldt de Heldersche Courant in een berichtje over het tragische voorval. Het blad laat zich lovend over Huitinga uit: 'Met agent Huitinga verliest het Helderse politiekorps een goed en sympathiek collega. Men mag wel zeggen: een der beste en sympathiekste. Wars van alle ambtenarij was hij iemand, die graag gezien was, en wiens woord bij zijn collega's gezag had. In het verenigingsleven van de Helderse politie had de heer Huitinga een werkzaam aandeel.'
(1*) Op het moment dat Petrus Huitinga trouwde, heette zijn bruid nog Pietje Tamminga. Haar moeder Wijtske Tamminga huwde, 55 jaar oud, op 17 januari 1925 in Sneek met de 57-jarige Jan Bergsma. Bij dit huwelijk werden vijf kinderen, onder wie Pietje, erkend. Op diezelfde dag stapte nog een ander kind van Jan Bergsma en Wijtske Tamminga in Sneek in de huwelijksboot.

Op 9 mei 1945 is Huitinga in aanwezigheid van onder anderen waarnemend burgemeester J. Wessel op de Algemene Begraafplaats van Huisduinen begraven..

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Agent Huitinga doodgeschoten, Heldersche Courant, 12 mei 1945, pag. 2; Opperwachtmeester P. Huitinga begraven, Heldersche Courant, 16 mei 1945, pag. 3 (beide berichten op site kranten.archiefalkmaar.nl); site wiewaswie.nl/site Alle Friezen (waaronder overlijdensakte 51/1945 gemeente Den Helder); site zoekakten.nl (familysearch.org).