Wo2Slachtoffers.nl

Hattem van, Fritz Otto

Geboortedatum:
8 april 1922 (Teteringen)
Overlijdensdatum:
5 september 1944 (Zeist)

Biografie

Woonde in Zeist. Zoon van reiziger in tabak/koopman Frans Simon van Hattem (8 april 1882 Delft - 9 november 1942 Utrecht) en Martina Wilhelmina Peil (30 april 1891 Breda). Zijn ouders scheidden op 8 november 1938. Ongehuwd. Student MTS. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de KP-sabotageploeg Zeist. In haar boek over het Zeister verzet schrijft Annemiek Bal dat KP'er Van Hattem op de avond van 5 september 1944 - 'Dolle Dinsdag' - in de spertijd door een patrouille van de Duitse Wehrmacht is betrapt. Samen met Henk Marcella wilde hij naar huis lopen. Via het bos achter de Platolaan kwamen de twee op de Prof. Lorentzlaan terecht, waar ze 'regelrecht in de armen van de patrouille' liepen. Marcella slaagde erin door het Zeister bos te ontsnappen, maar Van Hattem werd opgepakt. Zeer belastend voor hem was dat hij een wapen bij zich had. Een week later hingen er aanplakbiljetten in Zeist waarop werd medegedeeld dat hij was gefusilleerd. Zijn moeder onthulde op 4 juli 1951 het Monument voor de gevallen in het Walkartpark in Zeist.
(1*) Annemiek Bal vermeldt dat Fritz Otto van Hattem de stiefzoon was van Jacob Blokzijl (21 januari 1891 Noordwijk-Binnen), het lid van de Ordedienst dat op 3 mei 1942 met zeventig lotgenoten in concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg werd geŽxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
Annemiek Bal, Het Zeister verzet: de geschiedenis van Zeist in oorlogstijd, 1940-1945, eerste druk, Koopman en Kraaijenbrink, 2007; Rhoen.nl, waaronder Walkartpark - Monument voor de gevallenen - 4 juli 1951, in: De oorlogsmonumenten in Zeist; LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie, waaronder overlijdensakte 493/1946 gemeente Zeist; Digitale Stamboom (Rotterdam, Breda); site collectie-delft.nl.