Wo2Slachtoffers.nl

Tiekstra, Sipke

Geboortedatum:
14 oktober 1903 (Nijega (gemeente Smallingerland))
Overlijdensdatum:
26 mei 1944 (Utrecht)

Biografie

Woonde in Schoonebeek. Zoon van metselaar Hendrik Tiekstra (28 april 1877 Nijega, Sm. – 26 december 1946 gemeente Smallingerland) en Tjaltje IJsbrands Zuiderveld (6 juni 1874 Suameer – 29 juni 1944 Smallingerland) (1*). Huwde op donderdag 11 september 1930 in Appingedam met Hilbina Jonker (9 november 1908 Appingedam - 19 oktober 1959 Coevorden). Het echtpaar had zes kinderen. Machinist coöperatieve zuivelfabriek. Gereformeerd. Lid verzet behorend tot LO-Schoonebeek. Tiekstra was bevriend met Jan Ludwig (1*), zoon van de zuiveldirecteur. Tijdens de oorlog vervoerde Ludwig zieken met de auto en ondernam hij gevaarlijke tochten met onderduikers. Nu en dan vergezelde Tiekstra hem. De twee mannen gingen op een nacht naar een bij Weiteveen neergestorte geallieerde bommenwerper en sloopten er een mitrailleur uit. Zij keerden met een nog volle patroonband terug en verborgen hun buit in de fabriek. Zij wilden de mitrailleur aan het verzet overdragen, aldus een passage uit een artikel op de site coevordenhuisaanhuis.nl. Een bericht in de gelijkgeschakelde pers geeft op details een ietwat andere lezing: Tiekstra was door een gevluchte man in het bezit van een machinegeweer uit een geallieerd vliegtuig gekomen. Hij verborg het eerst in zijn huis en begroef het daarna in de tuin. Toen hij dat niet meer veilig vond, gaf Tiekstra het machinegeweer door aan Ludwig, die het thuis verstopte. Volgens Het Grote Gebod zijn Tiekstra en Ludwig gearresteerd door verraad van SD-medewerker François Vergonet (3*). Het eerder genoemde artikel op de huisaanhuissite vermeldt dat een klopjacht van de Duitsers naar het verdwenen wapen geen resultaat had, maar dat het duo een 'zich als goede vaderlander voordoende verrader' in vertrouwen nam, die de mitrailleur linea recta naar de SD in Groningen bracht. De Schoonebekers waren dezelfde nacht nog opgepakt. Voor verboden wapenbezit werden zij door een Duitse rechterlijke instantie ter dood veroordeeld. Zij zijn op 26 mei 1944 in Fort de Bilt gefusilleerd en niet in Vught, zoals eerst wel werd gedacht. De namen van beide mannen staan vermeld op de herdenkingsmonumenten aan de Europaweg in Schoonebeek en Fort de Bilt.
(1*) Suameer heet door het gebruik van friestalige plaatsnamen in de gemeente Tietjerksteradeel (nu: Tytsjerksteradiel) tegenwoordig Sumar.
(2*) Jan Ludwig (24 januari 1914 Augustinusga).
(3*) François Pierre Vergonet (14 juli 1906 Leeuwarden – 27 oktober 1943 Groningen). Vergonet is door het verzet geliquideerd (overlijdensakten 1557/1943 gemeente Groningen en 406/1943 gemeente Leeuwarden).

Tiekstra en Ludwig zijn gecremeerd in crematorium Westerveld in Driehuis-Velsen onder een van de urnnummers 15838 tot 15845. De urnen met asresten zijn meegegeven aan Duitse militairen en na de oorlog niet teruggevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
Huib D. Minderhoud, Jantje en Gezinus Koers blijven trouw aan huis, 22 september 2011, site coevordenaanhuis.nl; Nationaal Monument Kamp Vught; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; A.M. Overwater, De gevallenen in de forten van Utrecht 1942-1945, eigen uitgave, Barendrecht, 1997; Oorlogsgravenstichting: Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl/site Alle Friezen; Doodvonnissen wegens verboden wapenbezit, Provinciale Overijsselsche en Zwolse Courant, 9 juni 1944, site delpher.nl.