Wo2Slachtoffers.nl

Spaans, Cornelis

Geboortedatum:
14 juli 1922 (Scheveningen)
Overlijdensdatum:
24 juni 1943 (Leusden/Leusderheide)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: A. Graf: 396.

Biografie

Woonde sinds januari 1942 (weer) in Scheveningen, Maaswijkstraat 134, maar bleef ingeschreven in Groningen, Kraneweg 60a (Groningen was niet veilig meer voor hem). Zoon van Willem Spaans (9 februari 1899 's-Gravenhage - 1 juni 1991 Deventer) en Magchelina Maria Cornelisje Vlas (12 januari 1901 Rotterdam – 12 februari 1983 Deventer). Ongehuwd. Leerling Zeevaartschool Abel Tasman in Delfzijl. Nederlands Hervormd. Begin 1941 zat Spaans twee maanden vast in de gevangenis aan de Hereweg in Groningen, omdat hij een revolver van een medescholier had begraven. Na het uitzitten van zijn celstraf mocht hij niet naar de Zeevaartschool terugkeren. Daarna werd hij toegelaten tot de MTS in Groningen. Met drie medeleerlingen van de Zeevaartschool vervaardigde hij vier maal het illegale blad De Bosgeus. Toen zij volgens 'De Ondergrondse Pers' voor allerlei andere illegale activiteiten werden opgepakt, hield De Bosgeus op te bestaan. Na zijn terugkeer naar Scheveningen was hij alleen nog bezig met illegaal werk. In de aanvraag om zijn zoon op de Erelijst van Gevallenen te plaatsen somde Spaans sr. verschillende verzetsactiviteiten op: 'Foto's van het koninklijk gezin drukte hij af. (1*) Stencilde allerlei stukken welke hij dan verzond. Ook stukken tegen den arbeidsdienst die hij naar verschillende kantoren verzond. Reisde van de eene plaats naar de andere. Heeft een of meerdere personen verlost uit de gevangenis in Groningen in Duitsch uniform met valsche papieren. Heeft personen over de grens geholpen om naar Zwitserland te gaan. Joden geholpen aan adressen voor onderduiken. Heeft 'Vrij Nederland' verspreid. Officieren gewaarschuwd en naar andere adressen overgebracht, daar hun vorige schuilplaats niet meer veilig was.' Op 6 augustus 1942 lokte hij met medeverzetsman Van Dongen V-Mann Izak Daane, die in de escape-line Van Niftrik naar Zwitserland was binnengedrongen, diep de bossen tussen Anloo en Schipborg in. Daar liquideerden zij de spion. Zij vergaten zijn kleding echter te doorzoeken. De Duitsers vonden het aantekenboekje dat Daane bij zich had. 's Nachts konden de beide verzetslieden al in Den Haag worden gearresteerd. Spaans heeft vastgezeten in Scheveningen (Oranjehotel), Vught, Haaren en Utrecht. Hij werd door het Feldgericht im Luftgau Holland tot de doodstraf veroordeeld. Samen met Melse, Van Dongen, Hovenkamp en vier anderen is hij op 24 juni 1943 op de Leusderheide gefusilleerd. Op 11 februari 2009 werd in Den Haag de straatnaam Cor Spaanslaan officieel onthuld. Zie verder, Melse, Laurus.
(1*) Verzekeraar/vertegenwoordiger/begrafenisondernemer
(2*) Spaans gebruikte de opbrengst ervan om gemaakte onkosten te dekken.

Massa(veld)graf. Op 30 januari 1946 is Spaans herbegraven op Begraafplaats Oud Eik en Duinen te 's-Gravenhage. Later werd zijn stoffelijk overgebracht naar het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, A 396.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Lidian Boelens, Het vergeten verhaal van een verzetsheld uit Schipborg, Dagblad van het Noorden, 12 juni 2018 (op basis van onderzoek van amateurhistoricus Bert Staats); Lydia R. Winkel (herzien door drs. Hans de Vries), De ondergrondse pers 1940-1945, Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam, 1989; Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG); Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl/Gemeentearchief Den Haag/Stadsarchief Rotterdam (waaronder overlijdensakten 10/1946 gemeente Leusden en 590/1946 gemeente Groningen); site genealogieonline.nl (stamboom Keus, Smink Spaans, Rog en Korving).