Wo2Slachtoffers.nl

Plagmeijer, Dirk

Geboortedatum:
3 februari 1921 (Sassenheim)
Overlijdensdatum:
4 april 1944 (Utrecht (Fort de Bilt))

Biografie

Woonde in Sassenheim, Molenstraat 21. Ongehuwd. Los arbeider/schippersknecht. Gereformeerd. Volgens de Oorlogsgravenstichting en de Erelijst van Gevallenen behoorde hij tot het verzet. Blijkens een bericht dat het bureau Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden in de gelijkgeschakelde Nederlandse pers liet opnemen, is Plagmeijer als saboteur ter dood veroordeeld. De Sassenheimer Plagmeijer had, aldus het bericht, 'tezamen met andere Nederlanders opdracht een militair object te bewaken. Hij verliet zijn post en beschadigde een onderdeel van het aan zijn bescherming toevertrouwde militaire object. Hij deed dit met de bedoeling daardoor zijn geringschatting voor de Duitsche bezetting tot uitdrukking te brengen.' Op 4 april 1944 werd Plagmeijer in Fort de Bilt geŽxecuteerd. Die dag is ook Gerard Frank Smits (29 augustus 1919 Heerlen) in het fort doodgeschoten. De namen van beide mannen staan op het oorlogsmonument in Fort de Bilt.

Uit een lijst van gefusilleerde personen die in Driehuis (gemeente Velsen) zijn gecremeerd, kan worden opgemaakt dat Plagmeijer en Smits nog op 4 april 1944 onder de nummers 15613 en 15614 in het crematorium zijn verast. De urnen met as, die verplicht aan Duitse militairen moesten worden afgegeven, zijn na de oorlog niet weer teruggevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262 (Lijst van gefusilleerden e.a., die tijdens de oorlog 1940-1945 in het crematorium te Velsen zijn verast); Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; Twee doodvonnissen, Dagblad van het Oosten: Almelo's dagblad, 10 mei 1944 (delpher.nl).