Wo2Slachtoffers.nl

Meer, van der, Leendert

Geboortedatum:
16 februari 1890 (Dordrecht)
Overlijdensdatum:
11 oktober 1944 (Oostvoorne)

Biografie

Woonde in Oostvoorne. Zoon van Leendert van der Meer (8 oktober 1849 Nieuw Het echtpaar had drie kinderen. Evangelist. Nederlands Hervormd. Lid verzet. Volgens Het Grote Gebod behoorde hij tot de LO-Oostvoorne. Van der Meer bood onderdak aan spoorwegstakers en verspreidde berichten en illegale bladen. Ook gaf hij bekenden de raad om hun radio niet in te leveren. Wanneer zij dat wilden, verborg hij hun radio. Hij was zelf in het bezit van meerdere radiotoestellen. Bij een huiszoeking op 9 oktober 1944 is Van der Meer gearresteerd. Het Grote Gebod meldt dat hij door een anonieme brief is verraden. 'Hij heeft tot het laatste moment geweigerd de namen van zijn medestanders te noemen’, meldt de site 4en5mei.nl in de tekst over het monument dat na de oorlog ter nagedachtenis van de verzetsman op de Algemene Begraafplaats in Oostvoorne is opgericht. Op de plaquette op het monument staat: 'Door zijn zwijgen heeft hij anderen het leven gered.' Op 11 oktober 1944 is hij in de duinen gefusilleerd. Zijn vrouw en kinderen kregen, nadat hij was gedood, geen gelegenheid meer om afscheid van hem te nemen. Het evangelisatiegebouw bij zijn woning werd in brand gestoken. In Oostvoorne is de Van der Meerweg naar hem vernoemd.

Van der Meers stoffelijk overschot moest van de bezetter worden begraven op een uithoek van de Algemene Begraafplaats in Oostvoorne. Op 28 juni 1945 werd hij op een prominente plek van de begraafplaats (vak A) herbegraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site 4en5mei.nl; W.A. Brug, Hun naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl; genealogieonline.nl (stambomen Eikelenboom, Hoek, Niezen en Boef).