Wo2Slachtoffers.nl

Breed, Petrus

Geboortedatum:
24 augustus 1922 (Alkmaar)
Overlijdensdatum:
22 januari 1945 (Alkmaar)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven St. Barbara Alkmaar te Alkmaar
Vak: D. Graf: 046.

Biografie

Woonde in Alkmaar. Zoon van Cornelis Breed (schilder/kaashandelaar, 30 april 1894 Hoogwoud - 24 maart 1951 Utrecht) en Ida Berkhout (2 september 1894 Koedijk - 4 maart 1929 Alkmaar). Zijn vader is op 30 april 1931 hertrouwd met Cornelia Geertruida Vendel (1 oktober 1908 Schermerhorn) . Ongehuwd. Handelaar (koopman). Rooms-Katholiek. Op 22 januari 1945 werd in zijn woonplaats een razzia gehouden om aan arbeidskrachten voor de Arbeitseinsatz te komen. Voordat de bijeengedreven groep de verzamelplaats - het Rooms-Katholieke Lyceum aan de Blekerskade - had bereikt, probeerde Piet, zoals zijn roepnaam luidde, te ontvluchten. In de Lyceumstraat op de hoek met de Korte Landstraat werd hij door Duitse militairen doodgeschoten (1*).
(1*)Joop Tromp, verzetsnaam Niek, in het boek Heiloo: Een dorp in oorlogstijd: 'Ja en met Piet Breed ging ik vroeger naar school, want die woonde in de Nieuwstraat, samen met die jongens van Breed gingen we naar school en uit school. Op een dag loopt Piet Breed in de buurt van de school en ziet daar een razzia en neemt de benen, die loopt weg. Toen schoten ze hem zo in z'n rug, dood. Dat was Piet Breed, m'n schoolmaatje. Toen is er bij mij wat in m'n hoofd gebeurd, hebben ze wat stukgemaakt. Ik dacht als zij dat kunnen, kan ik het veel beter. Zij schoten m'n schoolvriend zo dood op de hoek van de Blekerskade en de Singel. Daar ging Piet Breed onderuit en toen werd ik zo kwaad, godverdomme, als ze dat kennen met Piet Breed dan ken ik het veel beter.'

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jan van Baar en Gerrit Valk, Alkmaar 1940-1945, kroniek van de bezettingsjaar, Uitgeverij Pirola, Schoorl, april 1995; Jaap de Graaf en Josta de Graaf-Gieltjes, Heiloo: Een dorp in oorlogstijd, onder auspiciŽn Historische Vereniging Oud Heiloo, Uitgeverij Uitkijkpost, 2001; Oorlogsgravenstichting; Regionaal Archief Alkmaar (waaronder overlijdensakte 80/1945 gemeente Alkmaar); site wiewaswie.nl.