Wo2Slachtoffers.nl

Bakker, Luitje

Geboortedatum:
31 maart 1918 (Oudkarspel)
Overlijdensdatum:
6 januari 1945 (Diemen)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen (Bloemendaal)
Vak: 27. 

Biografie

Woonde in Nieuwe Niedorp, 215. Zoon van kantoorbediende Hermen Bakker (12 maart 1888 Venhuizen) en Catharina Mossing Holsteijn (25 juni 1887 Grootebroek). Ongehuwd. 1e ambtenaar van de secretarie van de gemeente Nieuwe Niedorp. Nederlands Hervormd. Vader Bakker werd in 1941 voor het beledigen van de Wehrmacht opgepakt en vertoefde een jaar in gevangenschap in Wuppertal (Duitsland). Lid verzet. Luitje Bakker maakte deel uit van de LO-Nieuwe Niedorp. Hij zorgde ervoor dat onderduikers onderdak (in onder meer een klooster in Nieuwe Niedorp) kregen en voorzag hen dankzij zijn functie van bonkaarten. Verder was hij al van 1941 af betrokken bij Het Parool. Eerst bracht hij het illegale blad rond en haalde hij het abonnementsgeld op. Later had hij ook een aandeel in het drukken van Het Parool. Voor de Persoonsbewijzencentrale (PBC) vervalste hij ongeveer vierhonderd persoonsbewijzen. Op 28 november 1944 werd Bakker in zijn woonplaats gearresteerd als gevolg van onvoorzichtigheid van een ondergedoken spoorwegman, die van hem een vervalst persoonsbewijs had ontvangen. Via het Alkmaarse huis van bewaring kwam hij in het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam terecht. Bakker is op 6 januari 1945 om tien uur 's ochtends met vier anderen in Diemen gefusilleerd. Dat was een represaille voor de bomaanslag die het verzet ter hoogte van het spoorwegviaduct aan de Muiderstraatweg op het spoorvak Amsterdam-Hilversum had gepleegd.

In eerste instantie begraven in een massagraf (grafkuil O) in de duinen bij Overveen. Later herbegraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal, vak 27.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 11/1945 gemeente Nieuwe Niedorp); Stadsarchief Amsterdam (persoonskaart Bakker).