Wo2Slachtoffers.nl

Huiberts, Albertus Christiaan

Geboortedatum:
21 maart 1914 (Zwolle)
Overlijdensdatum:
29 maart 1945 (Wierden)

Biografie

Woonde in Zwolle, Terborchstraat 4 (Ribbens noemt in zijn boek over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog de Kerkstraat). Zoon van kleermaker Hendrikus Huiberts (17 juli 1873 Zwolle – 30 mei 1942 Zwolle) en Hendrika Margrieta de Frenne (30 augustus 1879 Kampen – 25 januari 1957 Zwolle). Gehuwd met Hillena Geesje Kranenburg (6 december 1914 – 26 mei 2006 ). Zijn weduwe hertrouwde met Theo Philippi. Onderwijzer. Nederlands Hervormd. Lid verzet onder de schuilnamen Bosch, Dijkstra, Bakker en Oom Jan. Zijn verzetsgroep – de groep Bakker – was volgens Ribbens een van de minder bekende Zwolse illegale groepen. Hij werkte onder meer samen met Henk Beernink (1*) van de verzetsgroep De Groene en KP'er Theo Visser (2*). Tot zijn illegale activiteiten behoorde het wegbrengen van geallieerde piloten. Hij werd op zaterdag 3 maart 1945 samen met fabrikant Wim ten Doeschate in zijn woning opgepakt. Huiberts, die al een jaar in de Derk Buismanstraat ondergedoken had gezeten, was die dag toevallig op zijn thuisadres aanwezig. Hij werd verraden door een informant van de Zwolse SD. Bij zijn arrestatie had hij een vals persoonsbewijs bij zich. Hij werd ervan beticht dat hij met een auto van het bedrijf van Ten Doeschate wapens en piloten naar het westen had gebracht en aan enkele overvallen had meegedaan. Hij werd gevangen gezet in het huis van bewaring in Zwolle. Bijna vier weken later is hij samen met negen andere Todeskandidaten in de Rijssensestraat in Rijssen gefusilleerd. Ook in de Almelosestraat zijn die morgen tien mannen doodgeschoten. De fusillades waren een represaille van de bezetter voor grote vernielingen op het spoor en de weg in Wierden en omgeving. De naam van Huiberts staat op het oorlogsmonument aan de Rijssensestraat.
(1*) Hendrikus Dirk Jan Beernink (3 februari 1910 Lichtenvoorde) werd op 8 februari 1945 bij het Rooms-Katholieke Ziekenhuis in Zwolle doodgeschoten, toen Duitse SD-medewerkers hem wilden arresteren.
(2*) Nicolaas Theodorus Visser (20 september 1916 Arnhem), wachtmeester der Marechaussee, kwam op 7 april 1945 in de buurt van Dalfsen om het leven bij het opblazen van een spoorlijn.

Begraven op de Ererij van Begraafplaats Kranenburg in Zwolle, vak A, grafnummer 8.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Kees Ribbens, Bewogen jaren: Zwolle in de Tweede Wereldoorlog, Waanders Uitgevers, Zwolle/Stichting IJsselakademie, Kampen, 1995; Archief Jack Kooistra; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 70 d.d. 27 april 1945 gemeente Wierden en 367 d.d. 5 mei 1945 gemeente Zwolle); site genealogieonline.nl (stamboom Vennik); site online-begraafplaatsen.nl; site 4en5mei.nl.