Wo2Slachtoffers.nl

Sanson, Bernard Leo

Geboortedatum:
5 december 1914 (Rotterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
30 november 1942 (Leusden, Nederland)

Biografie

Bernard Leo Sanson woonde aan de Hoge Rijndijk 74 te Leiden en was de zoon van fabrikant (verffabriek Vereenigde van der Burg's Japanlakfabrieken, failliet in de jaren 1930) Emanuel Jacobus Sanson (26 juli 1880 Charlois/Rotterdam – 18 maart 1945 Rotterdam) en Anna Henriette Catz (14 februari 1892 Rotterdam – 1 augustus 1951 Rotterdam, pionier op gebied Nederlandse volksdanskunst). Bernard was Nederlands Israëlitisch en Studeerde. Op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam was hij redacteur en medewerker van 'Tolle Lege', het maandblad van de leerlingen. Aan de Leidse universiteit studeerde hij rechten. Na korte tijd stapte hij over naar de studie van Semitische talen en Hebreeuws. Remco Reiding schrijft in AD Amersfoortse Courant dat hij 'zeer belezen, welbespraakt en erudiet' was. Toen in de loop van 1942 de Joden steeds meer werden vervolgd, dook hij onder. Hij kreeg op een gegeven moment zo veel last van kiespijn dat hij zonder Jodenster naar een tandarts ging. Dat werd evenwel ontdekt.

Zijn ouders vernamen pas in november 1942 dat hij in Kamp Amersfoort gevangen zat. Sanson, die gevangenennummer 286 had, vroeg toen in een brief om een nieuwe bril. 'Je zult wel weten en voelen dat we voortdurend aan je denken en veel over je praten en (…) hopen dat je sterk en flink zult zijn', schreef zijn moeder hem terug. Een week later werd de brief aan Häftling Bernard Leo Sanson geretourneerd met de mededeling 'gestorben'. Op 30 november 1942 was hij in het buitengebied van het kamp door ophanging om het leven gekomen.

Sanson is begraven op de Nederlands Israëlitische Begraafplaats in Amersfoort. Het is echter niet bekend waar zijn stoffelijke resten precies liggen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
- Bernard Leo Sanson
- Bernard Leo Sanson
- Geboorte Bernard Leo Sanson op 5 december 1914 te Rotterdam » Open Archieven
- Sanson, Bernard - Leiden4045.nl
- In Memoriam 1940-1945
- Voorts: Remco Reiding, Opgehangen in het kamp, AD Amersfoortse Courant, 30 november 2017, site ad.nl; J.E. Vleeschhouwer, In Memoriam Bernd Sanson (5-XII-30-XI-1942), Nationaal Monument Kamp Amersfoort, (voorlopige) lijst In Memoriam; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 37/1943 gemeente Leusden), NMKA.