Wo2Slachtoffers.nl

Bunt, van de, Klaas

Geboortedatum:
13 december 1918 (Amsterdam)
Overlijdensdatum:
11 oktober 1944 (Apeldoorn)

Biografie

Woonde in Amsterdam, 2e Oosterparkstraat 142-II. Zoon van de wegwerker Hendrikus Jan van de Bunt (18 januari 1893 Amsterdam – 4 februari 1970 Amsterdam) en Juliana Maria Sprengel (27 juni 1897 Amsterdam – 17 juli 1977 Amsterdam). Ongehuwd. Schippersknecht/los wegwerker NS. Van de Bunt trad onder nummer 17175 in Duitse militaire dienst als SS-Schütze. Daardoor raakte hij zijn Nederlanderschap kwijt. Om onbekende reden kwam hij tot inkeer en deserteerde hij. Bij de weduwe J. A. Teeselink - ten Velde in Holten vond hij een onderduikplek. Daar vertelde hij in het verzet te zijn gegaan om zich te rehabiliteren van zijn misstap (1*). Ineens werd hij fel anti-Duits. Vooral keerde hij zich tegen landgenoten die met de vijand heulden. Ook werd over hem gezegd dat hij twee Duitsers met een bajonet om het leven had gebracht. Er is destijds een beloning van tienduizend gulden uitgeloofd voor degene die inlichtingen kon verschaffen over de dader(s). Na de Slag om Arnhem halverwege september 1944 probeerde Van de Bunt de Britse troepen in het Zuiden te bereiken. Op weg naar het bevrijde deel van ons land werd hij tijdens een razzia in de omgeving van het Aardhuis bij Apeldoorn aangehouden en daarna gefusilleerd.
(1*) Volgens de Erelijst van Gevallenen maakte hij deel uit van het verzet. Zijn naam is echter niet opgenomen in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met zijn SS-verleden.
Van de Bunt is begraven op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen/Apeldoorn, 4e klasse gemeentegraf.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
o.m. Erelijst van Gevallenen 1940-1945; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 1023/1945 gemeente Apeldoorn; Stadsarchief Amsterdam (persoonskaarten).