Wo2Slachtoffers.nl

Bent, van den, Simon

Geboortedatum:
22 september 1919 (Ede)
Overlijdensdatum:
10 oktober 1944 (Utrecht (Fort de Bilt))

Biografie

Woonde in Sittard, Kruisstraat 6. Ongehuwd. Kantoorbediende. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de Binnenlandse Strijdkrachten 3e Gewest VI Apeldoorn. Hij verleende hulp aan ondergedoken Britse militairen, die na de Slag om Arnhem achter de Duitse linies verbleven. Een van de lijnen, waarmee zij naar het bevrijde deel van Nederland werden geloodst, was de Windmillroute, die van Ede via Tiel naar het Zuiden liep. Nadat een eerste groepje militairen langs deze route veilig te bestemder plaatse was gearriveerd, gingen op 9 oktober 1944 Simon van den Bent en zijn collega-verzetslieden Henk van Egmond en Jaap van de Berg met een tweede ploegje van vier Britten op pad. Bij Amerongen werd de groep door een Duitse patrouille aangehouden. Van Egmond en Van de Berg wisten, net als een van de vier Britse soldaten, te ontsnappen. Het lukte luitenant Eaton nog dezelfde dag bevrijd gebied te bereiken. Zijn drie landgenoten werden krijgsgevangen genomen. Ook Van den Bent werd opgepakt, nadat hij tevergeefs door het bos had trachten te ontsnappen. De volgende dag is hij om zes uur 's ochtends in Fort de Bilt standrechtelijk doodgeschoten. In de serie Ode aan onze doden heeft TV Gelderland op 30 november 2010 aandacht aan verzetsstrijder Van den Bent geschonken. Zijn naam staat op het herdenkingsmonument in Fort de Bilt.

In eerste instantie werd Van den Bent op een kerkhof in Utrecht begraven. Later is zijn stoffelijk overschot bijgezet in het Mausoleum op de Paasberg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Cees Haverhoek, Get 'em out. De voorbereiding, uitvoering, nasleep van de ontsnappingsoperaties. Pegasus I en II vanaf oktober 1944 en de daarop volgende maanden in de gemeente Ede en omgeving, 2008; Vincent Lagerwij, Gert Plekkringa, Ede 1940-1945, BDU BV Barneveld, 1985.A.M. Overwater, De gevallenen in de forten van Utrecht 1942-1945; site wiewaswie.nl (overlijdensakten 2352/1044 gemeente Utrecht en 340/1945 gemeente Sittard); De Edese Post, 29 november 2010).