Wo2Slachtoffers.nl

Hove, ten, Albert

Geboortedatum:
4 februari 1923 (Markelo)
Overlijdensdatum:
1 april 1945 (Stokkumerbroek, gemeente Markelo)

Biografie

Woonde in Stokkumerbroek, S 170. Zoon van steenbakker/landbouwer Gerrit ten Gait van Bram Hove (20 januari 1888 Stokkum, gemeente Markelo 25 juni 1943 Markelo) en Johanna Gerritdina Janna Lammertink (27 juni 1894 Stokkum 20 juni 1978) Markelo). Ongehuwd. Landbouwer. Lid verzet behorend tot de Binnenlandse Strijdkrachten. Toen hij een week voor de bevrijding van Markelo van zijn woning naar de schuur liep om wapens te verbergen, is hij door dronken Duitsers doodgeschoten (1*). Rondom zijn begrafenis deden zich problemen voor, omdat op het tijdstip van de plechtigheid de bevrijdingsgevechten in volle hevigheid waren losgebarsten. Buren van Ten Hove vervoerden het lichaam tot aan de rivier Schipbeek ter hoogte van de vernielde Roosdomsbrug. Daarna werd de kist overgenomen door bewoners uit het dorp die zorg droegen voor een eervolle teraardebestelling. In Markelo is de A. ten Hovestraat naar de verzetsstrijder vernoemd.
(1*) Brug schrijft in 'Hun Naam leeft voort...!' dat Ten Hove in de buurt van het Twente-Rijnkanaal woonde en tijdens de bevrijdingsgevechten contact probeerde te zoeken met de al geheel bevrijde overzijde van het kanaal. 'Hij werd daarbij door Duitse militairen gezien en doodgeschoten', aldus de schrijver.

Begraven op de Algemene Begraafplaats in Markelo.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Oorlogsslachtoffers Markelo, site de hofmarken.nl; Archief Jack Kooistra; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 34/1945; site graftombe.nl; site genver.nl (familysearch.org).