Beinema, Sijtze Roelof
- Geboortedatum:
- 8 mei 1894 (Haarlem/Noord-Holland, Nederland)
- Overlijdensdatum:
- 11 augustus 1944 (Konzentrationslager Herzogenbusch-Vught/Noord-Brabant, Nederland)
- Begraven op:
- Asputten Kamp Vught te Vught
Biografie
Woonde in Dordrecht, Singel 104b. Zoon van wagenmaker/timmerman Marten Beinema (11 oktober 1860 Koudum, gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde - 8 maart 1944 Haarlem) en Janna Manna Voetelink (13 juli 1866 Haarlem - 12 februari 1926 Haarlem). Getrouwd op 20 april 1921 met Gerarda Maria Kater (20 december 1897 Dordrecht - 8 januari 1976). Het echtpaar had twee kinderen, onder wie Marten Beinema (26 november 1932 Dordrecht – 20 augustus 2008 Middelburg). Gereformeerd en lid van de Wilhelminakerk in Dordrecht, ook wel bekend als de 'Verzetskerk'.
Hij was de grondlegger van het verzet in Dordrecht en leider van de LO-Dordrecht. Al snel na het begin van de bezetting ging hij geld inzamelen voor zeemansvrouwen, wier mannen buitengaats waren (Zeemanspot). Verder hield hij zich bezig met de verzorging en het transport van levensmiddelen voor onderduikers. Bij elke vergadering van verzetsmensen in zijn woning of in de Wilhelminakerk opende Beinema met gebed, waarbij vrijwel altijd werd gevraagd om 'een wacht voor onze lippen wanneer wij gegrepen worden'.
Over de arrestatie van Beinema zijn verschillende versies in omloop. De eerste is dat hij door onzorgvuldig gedrag van enkele onderduikers in Duitse handen is gevallen. Na bezoek aan zangrepetities waren ze door de Landwacht opgepakt. Een van hen vertelde daarna dat ze distributiekaarten van Beinema hadden ontvangen. In de nacht van 17 op 18 april 1944 werd in zijn woning gearresteerd waarbij in zijn woning werd allerlei belastend materiaal ontdekt.
De tweede en meer waarschijnlijker versie is dat de arrestatie het werk van de politieman Harry Evers is geweest. Deze agent van de politieke politie in Dordrecht heeft een dubieuze rol gespeeld door dat hij naast zijn betrokkenheid bij talloze arrestaties ook het verzet informatie in handen heeft gespeeld. Aanvankelijk wist Evers onder vervolging uit te komen maar tijdens de rechtzaak in 1950 voor het Bijzonder Gerechtshof betoogde officier van Justitie, Jhr.Mr.H.J.Verspeijk in zijn requisitoir, dat Evers in het drama Beinema een ellendige rol had gespeeld. Ook stelde de Officier dat de arrestatie van Beinema voor een belangrijk deel aan de werkzaamheden van Evers te wijten was.
Er zijn door het verzet nog pogingen ondernomen om hem uit handen van de Duitsers te bevrijden. Die liepen op niets uit. Via het hoofdbureau van politie aan het Haagscheveer in Rotterdam, het huis van bewaring in Utrecht en Kamp Amersfoort kwam hij in Kamp Vught terecht. Daar werd hij op 11 augustus 1944 gefusilleerd.
In Dordrecht en Zwijndrecht zijn straten naar hem vernoemd. Zijn naam staat op een gedenkteken op de fusilladeplaats en de herdenkingswand in het Nationaal Monument Kamp Vught en ook op een gedenkraam in de Wilhelminakerk.
Beinema is gecremeerd in het concentratiekamp Vught.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- - OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
- RIET, F. VAN, De Dordtse Affaire, Just Publishers, 2022.
- https://www.nmkampvught.nl/ontdekken/het-verhaal/vermoord-in-vught/beinema-sytze-roelof/ - https://verzetsleider-beinema-dordrecht.webnode.page/
- Noord-Brabant
- Noord-Holland
- Zuid-Holland
- Laatste wijziging: 30-06-2025