Wo2Slachtoffers.nl

Ooteman, Petrus Jozef

Geboortedatum:
24 januari 1917 (Bovenkarspel)
Overlijdensdatum:
1 maart 1945 (Kassel (Duitsland))

Biografie

Woonde in Bovenkarspel. Zoon van slager Willem Ooteman (28 maart 1877 Grootebroek 6 september 1960 Grootebroek) en Marijtje Roozendaal (9 oktober 1879 Wervershoof 27 juni 1957 Bovenkarspel). Ongehuwd. Bakker. Rooms-Katholiek. Ooteman verbleef door de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Na een geallieerd bombardement op Kassel moest hij puinruimen. Onder een hoop puin vond hij een pak vermicelli. Omdat hij trek in eten had, behield hij het voor zichzelf. Dat werd gezien door een nazi-voorman, die hem zonder enigerlei vorm van proces wegens 'plundering' ter plekke door het hoofd schoot. Zijn kameraden wilden het lijk weghalen, maar dat werd niet toegestaan. Zij moesten toezien hoe hem een bord werd omgehangen waarop het woord 'MISDAAD' stond vermeld. Ter afschrikking bleef zijn stoffelijk overschot een etmaal lang op de plaats liggen waar hij was doodgeschoten. Volgens de Oorlogsgravenstichting is hij overleden op 1 maart 1945.
Een gezongen uitvaartdienst voor Petrus is op vrijdag 1 juni 1945 om 09.30 uur gehouden in de Sint Martinus parochiekerk in Bovenkarspel. Op de begraafplaats van de parochie werd hij begraven. Zijn graf is inmiddels geruimd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 43, Oorlogsgravenstichting.
o.m. site stedebroec.nl (januari 2006); Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 15/1946 gemeente Bovenkarspel); geneologieonline.nl (stamboom Beers - Hoek).