Wo2Slachtoffers.nl

Ronde, de, Hendrik

Geboortedatum:
21 december 1923 (Amsterdam)
Overlijdensdatum:
26 september 1944 (Amsterdam)

Biografie

Woonde in Haarlem, Beelslaan 24. Zoon van koopvaardijstuurman Otto de Ronde (5 december 1889 Amsterdam – 8 augustus 1977 Wageningen) en Rebecca Weinholt (29 oktober 1888
's-Gravenhage). Ongehuwd. Student. Zonder beroep. Geen kerk. Lid verzet. Op zaterdag 23 september 1944 probeerde De Ronde in gezelschap van een onbekend gebleven metgezel in Haarlem fietsen voor het verzet te 'organiseren'. Onder bedreiging van een pistool vorderde hij twee rijwielen van een bewoner van de Herensingel. De eigenaar van de karretjes ging luid gillen, wat voor de beide overvallers reden was om zich snel uit de voeten te maken. Met hulp van een voorbijganger werd De Ronde evenwel gegrepen, aan de politie overgedragen en in het politiebureau in de Smedestraat opgesloten. Hij had een FN-pistool met twee houders en vijftien scherpe patronen bij zich, een vergrijn waar de Duitsers zeer zwaar aan tilden en waarop in de regel de doodstraf stond. Op zondag 24 september werd hoofd van de recherche Maarten Woud eerst door een vrouw en daarna door een man benaderd met het dringende verzoek om De Ronde vrij te laten. Woud weigerde echter beslist mee te werken, maar nadat hij het verhaal van zijn bezoekers had gecontroleerd, ging hij diezelfde zondag nog naar George van Koningshoven, De laatstgenoemde was niet alleen oud-marinier, maar ook oud-inbreker. Woud had het volste vertrouwen in hem, want voor illegale activiteiten had deze al een jaar gevangenisstraf moeten opknappen. Van Koningshoven was direct bereid om voor de goede zaak nog eens een kraak te plegen. De volgende dag liet hoofdinspecteur Woud, zoals was afgesproken, 's avonds de 'inbreker' binnen en bracht hem in de kamer van een inmiddels in het complot betrokken collega. Bij die kamer, die aan de binnenplaats grensde, stond een ladder gereed. Daar bleek ook dat het al te lang geleden was dat Van Koningsveld als inbreker actief was geweest en niet meer de beschikking had over voldoende inbrekersgereedschap. Dat werd toen alsnog door Woud opgehaald. Alles ging verder volgens plan, maar De Ronde had last van hevige maagpijn, zodat hij niet in staat was om aan de celdeur te luisteren om bij onraad te waarschuwen. Toen Van Koningshoven na vier uur zagen met een laatste ruk het traliewerk verwijderde, gaf dat wat lawaai, waarop de cipier werd gewaarschuwd en de cel binnenkwam. De bevrijder wiste te ontkomen en De Ronde kreeg een andere cel toegewezen. Op dinsdag 26 september 1944 werd hij van Haarlem naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst in Amsterdam vervoerd en dezelfde dag in de kelder van het gebouw aan de Euterpestraat doodgeschoten.

Op 26 september 1944 is De Ronde onder nummer 16231 in crematorium Westerveld in Driehuis gecremeerd. De as werd verstrooid in het Vijverpark bij het crematorium.



Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jan van der Linden, Bromsnor tussen de aardbeienvelden. De geschiedenis van de Beverwijkse politie en het handhaven van de openbare orde in Beverwijk, uitgave Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, Beverwijk, 2006; Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl; site geni.com; Gemeentearchief 's-Gravenhage.