Wo2Slachtoffers.nl

Nikkel, Hendrik Jan

Geboortedatum:
3 juni 1924 (Modjokerto (N.I.))
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: E. Graf: 250.

Biografie

Woonde in Apeldoorn, Deventerstraat 63. Zoon van boekhouder Herman Jan Nikkel (13 maart 1887 Nijmegen – overleden in Nederlands-Indië) en kostuumnaaister Jannetje Poolen (8 mei 1895 Harderwijk). Ongehuwd. Ambtenaar ministerie van Onderwijs, werkzaam bij het Departement van Nijverheidsonderwijs in Apeldoorn. Na de dood van haar echtgenoot keerde zijn moeder met haar vier kinderen naar Nederland terug. In 1937 vestigde zij zich met haar gezin in Apeldoorn. Nikkel maakte deel uit van het verzet. Hij sloot zich bij de verzetsgroep-Van der Schaaf aan. Vanaf begin 1942 ging hij vaak met zijn klasgenote Tony Oltmans op pad om illegale krantjes te verspreiden en later ook bonkaarten te bezorgen. Als ze Duitsers tegenkwamen, sloegen ze de armen om elkaar heen en deden ze, alsof ze een verliefd stelletje waren. Daarmee gingen ze door, nadat Henk zijn diploma had gehaald en een baan had gekregen. (1*) In november 1944 ging het mis. Vermoedelijk na verraad viel de SD de woning van moeder Nikkel en haar kinderen binnen. De Duitsers vonden een partij illegale blaadjes, die net waren gebracht en nog niet waren opgeborgen. Zij arresteerden Henk. Zijn oudere broer Jan, die de krantjes in depot had, bleef dat lot bespaard, want hij was tijdens de inval niet thuis. Henk Nikkel is naar de Willem III-kazerne in zijn woonplaats overgebracht. Als represaille voor de aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve werd Nikkel gefusilleerd. Zijn naam is in de glazen gedenkplaat van monument Woeste Hoeve gegraveerd. Postuum werd Nikkel op 12 juli 1952 het Mobilisatie-Oorlogskruis toegekend.
(1*) Tony Oltmans zou als gevolg van ziekte pas een jaar later examen doen.

Na de fusillade werd Nikkel begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Later is hij op dezelfde begraafplaats ter aarde besteld aan het Woeste Hoevelaantje. Op 2 november 1982 werd hij opnieuw herbegraven. Zijn stoffelijke resten rustten sindsdien op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak E, grafnummer 1250.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Oorlogsgravenstichting, met inbegrip Henk Nikkel, verzetsman, site apeldoornendeoorlog.nl; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 967/1945 gemeente Apeldoorn).