Wo2Slachtoffers.nl

Vennegoor, Johannes Henrikus

Geboortedatum:
17 juni 1892 (Baak, gemeente Steenderen (Gelderland))
Overlijdensdatum:
31 augustus 1944 (Hengelo (Gelderland))
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: E. Graf: 1293.

Biografie

Woonde in Hengelo (Gelderland), Banninkstraat 18. Zoon (oudste van twaalf kinderen) van onderwijzer Jannes Vennegoor (29 december 1860 Rossum, gemeente Weerselo 6 februari 1918 Hengelo, Gelderland) en Lisette Frederike Dorothea Drescher (17 februari 1865 Dortmund, Duitsland 9 maart 1946 Hengelo, Gelderland). Ongehuwd. Schilder-werkman PTT (Oorlogsgravenstichting)/bedrijfsleider radiocentrale (Erelijst van Gevallenen). Rooms-Katholiek. Volgens de Oorlogsgravenstichting en de Erelijst van Gevallenen maakte hij deel uit van het verzet. Voor de oorlog is hij lid geweest van de gemeenteraad van de Gelderse gemeente Bronckhorst. Op de verjaardag van Koningin Wilhelmina 31 augustus 1944 maakte Venegoor 's avonds bij de overburen op nummer 17 een praatje. Toen hij omstreeks 22.10 uur, tien minuten na het ingaan van de spertijd, terugliep en net in zijn tuin stond, verscheen er een patrouille van vier Hengelose landwachten. Onder hen bevond zich een buurman. Omdat hij tijdens de spertijd op straat was, werd hem gevraagd zijn persoonsbewijs te tonen. Dat weigerde hij, waarop een hevige woordenwisseling met de landwachters ontstond. Twee grepen hem vast om hem op te brengen. Vennegoor wist zich los te rukken en probeerde door de tuin van zijn buurman H. Niessink weg te komen. Van een afstand van 7 meter schoot een van de landwachters met zijn jachtgeweer op hem. Vennegoor werd ter hoogte van zijn linker heup door een schot hagel geraakt. Hij viel naast de woning van Niessink neer, stond weer op en viel na enkele meters opnieuw op de grond. Buren mochten van de landwachters niet naar buiten komen. Buurman Niessink lukte dat pas bij zijn derde poging. Op zijn vraag, of er een dokter was gewaarschuwd, werd geantwoord dat dit al was gebeurd. Achteraf bleek dat dit echter niet het geval was geweest. Overigens had de familie Vennegoor zelf huisarts Dwars reeds gebeld. Die constateerde dat Vennegoor dodelijk gewond was. Kort nadat hij zijn woning was binnengebracht, stierf hij. Als tijdstip van het overlijden werd 22.30 uur in de overlijdensakte genoteerd. De landwacht, die Vennegoor heeft doodgeschoten, is na de oorlog veroordeeld.

Op 4 september 1944 vond in een stampvolle Rooms-Katholieke Kerk een plechtige uitvaartdienst plaats. Daarna is Vennegoor ter aarde besteld op de Rooms-Katholieke Begraafplaats aan de Zelhelmseweg te Hengelo. In 1982 werd hij herbegraven op het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak E, grafnummer 1293.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
J. Kreunen, De moord op J.H. Venegoor, in: Oorlogsherinneringen. Hengelo Gelderland in de jaren '40-'45, na vijftig jaren opnieuw beleefd en opgetekend, Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gelderland, 1995; pag.196-198; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie (waaronder overlijdensakte 50 d.d. 2 september 1944 gemeente Hengelo, Gelderland; site genealogieonline.nl (stamboom Vennegoor, een grote familie met vele namen uit Rossum, Twenthe).