Wo2Slachtoffers.nl

Nauta, Albertus

Geboortedatum:
10 februari 1923 (Ternaard)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)

Biografie

Woonde in Ternaard (gemeente Westdongeradeel), Oudbuurt 241. Zoon van schilder Tiete Nauta (17 juni 1892 Ternaard - 17 februari 1970) en Antje Braaksma. Ongehuwd. Schilder. Nederlands Hervormd.

Lid verzet onder de schuilnaam Appie. Hij behoorde tot een knokploeg, die onder verschillende benamingen voorkomt. Het Grote Gebod spreekt van de KP-Laren, Berends heeft het over de verzetsgroep Laren-Noord. Ook is sprake van de KP-Harfsen/Laren en de knokploeg Harfsen-Gorssel.

Omdat Nauta wilde ontkomen aan de verplichte tewerkstellling, dook hij onder bij de familie Slager in Harfsen, gemeente Gorssel. Samen met Ynze Dikkerboom (1*) bouwde hij een schuilhut in het bos bij Harfsen. Dat werd 'Het Hol' genoemd. Dat had drie kamers, waarvan de laatste een onzichtbare verbinding had met de tweede. In deze derde kamer lag een grote hoeveelheid wapens, munitie en belangrijke papieren van de illegaliteit opgeslagen.

's Nachts verbleven de beide mannen in 'Het Hol', overdag zaten ze op de boerderij van de familie E.J. Wilgenkamp. Nauta hield zich bezig met de verzorging van onderduikers en piloten, reikte distributiebescheiden uit en deed mee aan spoorwegsabotage.

Op 14 oktober 1944 viel een groep van ongeveer zestig SS'ers, SD'ers en landwachters de boerderij van de familie Slagman binnen. Door verraad waren de Duitsers er achter gekomen dat zich in de boerderij veel onderduikers bevonden. Dertien mannen werden gearresteerd. Vervolgens is het pand volledig leeggeroofd en daarna in brand gestoken.

Na deze incidenten trok de troep naar Het Hol. De verloofde van Dikkerboom, Christine van Heesch (2*) had gehoord wat de bezetter van plan was. Zij kon de voor de toegang van Het Hol staande Nauta tijdig waarschuwen. Hij zocht een andere schuilplaats op.

Ynze en Christine verstopten zich in de derde kamer, omdat ze zich daar veilig waanden. Het Hol werd echter ontdekt en bestookt met handgranaten. Beiden overleefden dat niet.

Nauta is op 29 januari 1945 gearresteerd bij de familie Wilgenhof in Harfsen, waar hij toen verbleef. Een opgepakte KP’er had volgens de site 4en5mei.nl zijn adres bij zich. Het Grote Gebod noemt als oorzaak van zijn arrestatie het vinden van een dagboek van een onderduiker.

Via de landwachtkazerne in Deventer is hij overgebracht naar de Oxerhof bij Colmschate. Als represaille voor de aanslag op de SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij de Woeste Hoeve werd hij gefusilleerd. Postuum is hem het Verzetsherdenkingskruis verleend.

Zijn naam staat op een monument bij Woeste Hoeve, op een gedenkteken bij het plantsoen voor het toenmalige gemeentehuis van Westdongeradeel in Ternaard en op een gedenkraam van de Hervormde Kerk in zijn geboorteplaats. Tevens is in zijn geboorteplaats de Albertus Nautastraat naar hem vernoemd.

(1*) Ynze Dikkerboom (10 augustus 1914 Oudehaske);

(2*) Christine van Heesch (16 januari 1915 Arnhem).

Aanvankelijk begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Herbegraven op 14 juni 1945 op de Algemene Begraafplaats in Ternaard.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis/C.C van den Heuvel, W.J.C. Tensen (samenstellers), Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskruis, Samson Uitgeverij, 1985; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 959/1945 gemeente Apeldoorn en 68/1945 gemeente Westdongeradeel; site 4en5mei.nl tekst bij oorlogsmonument Ternaard; Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 959/1945 gemeente Apeldoorn en 68/1945 gemeente Westdongeradeel; site 4en5mei.nl tekst bij oorlogsmonument Ternaard.