Wo2Slachtoffers.nl

Bekkering, Phocus Philippus Jacobus

Geboortedatum:
23 augustus 1918 (Sappemeer)
Overlijdensdatum:
20 november 1944 (Elten (Duitsland))

Biografie

Woonde in Groningen. Zoon van bakker Harmannus Bekkering (8 september 1883 Annerveenschekanaal, gemeente Anloo - 19 januari 1958 Groningen) en Hinderika Hop (18 september 1891 Obergum, gemeente Winsum, Groningen 18 oktober 1979 Groningen). Ongehuwd. Tijdens de werkzaamheden die hij voor de Organisation Todt moest verrichten, probeerde Fookie Bekkering te ontvluchten. Hij werd gepakt en zwaar mishandeld. Een zekere B., die met Bekkering in de bosploeg was ingedeeld, was er ooggetuige van: 'We moesten gemerkte bomen omzagen en waren daartoe uitgerust met bijlen en zagen. Fookie en ik hebben ons een keer wat van de bosploeg verwijderd om de omgeving nader te verkennen; de Duitse bewaker was juist even uit het gezicht verdwenen. We waren amper honderd meter weg of daar dook hij plotseling op. We probeerden alsnog de zaak te redden door net te doen of we bezig waren met het omkappen van een denneboompje. De bewaker trapte er echter niet in. Tussen Fookie en de bewaker ontstond toen een heftige woordenwisseling; het ging hard tegen hard. De Duitser haalde een dikke tak van een boom en tuigde Fookie daarmee genadeloos af. Ik stond erbij met een bijl in mijn hand, maar durfde niets te ondernemen. Die vent had in de andere hand namelijk een revolver, waarmee hij mij bij verzet zeker zou hebben doodgeschoten.' Als gevolg van het opgelopen letsel overleed het slachtoffer later in het ziekenhuis in Elten. (1*)
(1*) B. meldt dat Bekkering volgens de Duitsers aan difterie was overleden, maar hij voegt eraan toe het gevoel te hebben dat de zware mishandeling ook aan de dood van de Groninger heeft bijgedragen.

Begraven te Lobith, Gemeentelijke Begraafplaats. Op 11 september 1945 om negen uur 's morgens op de Zuiderbegraafplaats in Groningen herbegraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Hidde J. Luining, Veroordeeld tot graver Graven voor de O.T. in Noord-Nederland '40|'45, Uitgeverij Profiel, Bedum, april 1991; Archief Jack Kooistra; site wiewaswie.nl/site Alle Groningers; site online-begraafplaatsen; site graftombe.nl; site genealogieschinkelhageman.nl.