Wo2Slachtoffers.nl

Bleeker, Fokke

Geboortedatum:
23 april 1899 (Oenkerk (nu: Oentsjerk))
Overlijdensdatum:
12 februari 1942 ('s-Gravenhage (Waalsdorpervlakte))

Biografie

Woonde in Bussum, Waltherlaan 35. Zoon van Oebele Bleeker (landbouwer) en Willemke van der Meulen. Huwde op donderdag 29 april 1926 te Vlagtwedde met 23-jarige Janna Bonkes, geboren in Vlagtwedde en dochter van cafÚhouder Tamme Bonkes en Janna Anananias. Het echtpaar had twee kinderen: Willem en Hendrik). Dienstplichtig wachtmeester Artillerie/belastingambtenaar. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de Ordedienst en de verzetsgroep Dubelaar. Deze groep hield zich in Het Gooi en speciaal in Naarden bezig met de opgraving van munitie, die na de capitulatie van mei 1940 door Nederlandse militairen in de grond was gestopt. Ook werden wapens uit de kazematten van de Vesting Naarden gestolen. Een deel daarvan is nog gebruikt bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. De groep waartoe Bleeker behoorde, werd in juni en juli 1941 opgerold en overgebracht naar de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel). Bleeker zelf is op 5 juli 1941 als OD'er gearresteerd. Een Duitse krijgsraad veroordeelde hem ter dood. Op 12 februari 1942 is hij samen met Marinus Hendricus Gerardus Dubelaar (16 juni Weesperkarspel), Willem Johannes Bakkeren (10 november 1906 Delft) en Jan Kwak (28 september 1915 Rotterdam) op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten. Bussum eert hem met de Fokke Bleekerstraat. Postuum is Bleeker het Verzetsherdenkingskruis verleend.
De stoffelijke overschotten van Bleeker, Dubelaar en Bakkeren zijn tot dusver niet gevonden of ge´dentificeerd. Het is mogelijk dat zij begraven liggen op het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, waar nog ongeveer 24 niet ge´dentificeerde lichamen liggen die op de Waalsdorpervlakte zijn aangetroffen. Het lichaam van Kwak is wel gevonden. Hij ligt in Loenen begraven (vak A, nr. 476). Postuum is Bleeker het Verzetsherdenkingskruis verleend.


Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
Oorlogsgravenstichting. Het Grote Gebod. Geboorteakte 145 d.d. dinsdag 25 april 1899 gemeente Tietjerksteradeel. Huwelijksakte 22 d.d. donderdag 29 april 1926 gemeente Vlagtwedde en overlijdensakte 60 d.d. maandag 10 maart 1942 gemeente Bussum.