Wo2Slachtoffers.nl

Pijpers, Petrus Marie

Geboortedatum:
3 februari 1911 (Swalmen)
Overlijdensdatum:
6 januari 1945 (Diemen)

Biografie

Woonde in Roermond, Kapellerlaan 60. Zoon van Jacobus Hubertus Pijpers (5 november 1873 Swalmen – 17 februari 1944 Horst) en Anna Maria Puts (30 januari 1885 Roermond – 8 april 1916 Swalmen). Huwde op 31 december 1934 in Swalmen met Dorothea Wilhelmina Yvonne Westbroek (5 augustus 1913 Maastricht). Zandvormer/bankwerker/chauffeur. Rooms-Katholiek. Pijpers was lid van de NSB en vrachtwagenchauffeur bij het Nationalsozialistische Kraftfahrerkorps (NSKK). Een tijdje werkte hij voor de bezetter vlak over de grens in het dorp Hückelhoven. Wegens sabotage aan Duits materiaal werd hij in augustus 1944 gearresteerd. Tijdens zijn detentie wist Pijpers te ontsnappen, maar hij werd weer opgepakt. Zijn doodvonnis stond toen vast. Op 6 januari 1945 is hij met vier anderen om tien uur 's ochtends bij het spoorwegviaduct aan de Muiderstraatweg gefusilleerd. Dat was een represaillemaatregel voor de bomaanslag, die het verzet op deze plek op het spoorvak Amsterdam-Hilversum had gepleegd.

Nadat zijn stoffelijk overschot in grafkuil O in de duinen bij Overveen was ontdekt, werd hij begraven op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal. In 1948 bleek uit een onderzoek dat hij niet aan het verzet had deelgenomen en 'politiek onbetrouwbaar' was geweest. In overleg met zijn weduwe is hij op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in zijn geboorteplaats herbegraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 465 /1945 gemeente Roermond); Stadsarchief Amsterdam (persoonskaart Pijpers)