Wo2Slachtoffers.nl

Swart, Hendrik Cornelis

Geboortedatum:
4 juni 1917 (Nieuwendam/Noord-Holland, Nederland)
Overlijdensdatum:
6 januari 1945 (Diemen/Noord-Holland, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen (Bloemendaal)
Vak: 27. 

Biografie

Henrdik Cornelis Swart woonde in Oostzaan aan de Zuideinde 292-b. Hij was op 4 juni 1917 geboren als zoon van Cornelis Swart (20 mei 1878, Sloten, NH – 31 maart 1939, Oostzaan) en Wilhelmine Rathmackers (10 juli 1897, Sankt Tönis, Duitsland – 1 september 1951, Schagen). Op 3 juli 1941 huwde hij in Landsmeer met Geertje Pauli (7 februari 1920, Amsterdam). Het echtpaar had een dochtertje dat op 30 juni 1943 werd geboren. Hij was chauffeur/magazijnbediende. Tijdens Wo2 lid van het verzet. Volgens bronnen (Heere en Vernooij) werd later beweerd dat hij zich bij de Ordedienst-Oostzaan aansloot, omdat hij op eigen voordeel uit was, zoals extra voeding. In de nacht van 3 op 4 januari 1945 pleegde Swart samen met twee anderen op eigen initiatief een overval op veehouder Schaft in zijn woonplaats. In ieder geval was het geen verzetsopdracht. Overdag werd hij al gearresteerd. Het was heel goed mogelijk dat het slachtoffer hem had herkend, want de agrariër woonde, net als Swart, aan het Zuideinde. Op last van de Ordnungspolizei werd hij ingesloten in het politiebureau in Zaandam. Na een paar uur haalde de Sicherheitspolizei hem op en bracht hem over naar het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Twee dagen later werd hij in Diemen om tien uur 's morgens met vier anderen als vergeldingsmaatregel doodgeschoten. De fusillade vond plaats ter hoogte van het spoorwegviaduct aan de Muiderstraatweg, waar het verzet een bomaanslag op het spoortraject Amsterdam-Hilversum had gepleegd.
Aanvankelijk werd hij begraven in grafkuil O in de duinen bij Overveen. Na de oorlog herbegraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal, vak 27.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- VERNOOIJ, A.TH. & HEERE, P.H., De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU, 2005.
- Hendrik Cornelis SWART | Stichting De Eerebegraafplaats te Bloemendaal
- Hendrik Cornelis Swart / Oorlogsgravenstichting
- Hendrik Cornelis Swart (Nieuwendam (nh?), 4 juni 1917 - Diemen (nh)/Muiderstraat, 6 januari 1945) - Netwerk Oorlogsbronnen
- Hendrik Cornelis Swart (1917 - 1945) - Genealogy