Wo2Slachtoffers.nl

Ziel, van der, Albert

Geboortedatum:
20 juni 1908 (Zandeweer, gemeente Kantens (Groningen))
Overlijdensdatum:
6 juni 1944 (Overveen)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen (Bloemendaal)
Vak: 23. 

Biografie

Woonde in Zandeweer, D 162. Zoon van timmerman/kweker Jan van der Ziel (21 oktober 1874 Zandeweer) en Henderika Kiel (29 mei 1871 Uithuizen - 13 april 1939 Zandeweer). Huwde op 9 maart 1935 in Kantens met Gerardina de Jong (8 augustus 1908 Hengelo, Ov. - 22 mei 2002 Winsum, Groningen). Kweker. Gereformeerd. Lid verzet behorend tot de LO-groep Beks-Radersma (Heere en Vernooij)/LO-Zandeweer (Het Grote Gebod). De kaart in het Groningse verzetsarchief noemt hem 'zeer actief'. Voor onderduikers zocht hij schuilplaatsen. Tevens voorzag hij hen en hun gastheren van fruit en andere voedingsmiddelen. Ook leverde hij aardappelen, groente en fruit aan ziekenhuizen. Van der Ziel werkte nauw samen met zijn plaatsgenoten Marten Lijnema (1*) en Henk Wittebol (2*), die beiden op 16 mei 1944 in de duinen bij Overveen zijn gefusilleerd. Bij Lijnema was een gedeserteerde NSKK'er ondergedoken. Hij nam de man diens revolver af en gaf die door aan Van der Ziel, die er vervolgens voor zorgde dat het wapen bij een verzetsman terechtkwam. Op 5 februari 1944 werd de inwoner van Zandeweer op verdenking van het doorgeven van wapens aangehouden. Voor vijfhonderd gulden is hij vrijgekocht, maar op 14 februari 1944 volgde een tweede arrestatie. Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen. Van daaruit is Van der Ziel vervoerd naar het concentratiekamp Vught. Het Polizeistandgericht in 's-Hertogenbosch veroordeelde hem tot de doodstraf. Van der Ziel werd op 6 juni 1944 met een groot aantal anderen in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Postuum is hem het Verzetsherdenkingskruis verleend. Zie ook Lijnema en Wittebol.
(1*) Marten Lijnema (16 maart 1910 Kantens).
(2*) Hendrikus Johannes Antonius Christiaan Wittebol (18 januari 1920 Capelle).
(3*) Het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps.

Aanvankelijk begraven in grafkuil XII in de duinen bij Overveen. Na de oorlog herbegraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen; LO/LKP, Het Grote Gebod; Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis/C.C van den Heuvel, W.J.C. Tensen (samenstellers), Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskruis, Samson Uitgeverij, 1985; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl/site Alle Groningers.nl (waaronder overlijdensakten 44/1948 gemeente Bloemendaal en 6/1948 gemeente Kantens).