Wo2Slachtoffers.nl

Wageningen, van, Johannes Marinus

Geboortedatum:
29 oktober 1920 ('s-Gravenhage)
Overlijdensdatum:
3 mei 1942 (Oranienburg/Sachsenhausen (Dld.))

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage. Zoon (vijfde van negen kinderen) van sigarenhandelaar Jacobus van Wageningen (10 augustus 1885 Rotterdam) en Cornelia Akkerhuis (24 december 1885 Rotterdam). Ongehuwd. Magazijnmeester. Tijdens de meidagen van 1940 diende hij als dienstplichtig soldaat bij een afdeling van de infanterie. Lid verzet behorend tot de Ordedienst (groep Westerveld). In april 1941 (1*) is hij door de met de Duitsers samenwerkende politiemannen Leo Poos en Martin Slagter aangehouden. Het Dodenboek van het Oranjehotel meldt dat hij werd gearresteerd wegens de distributie van vuurwapens. Volgens vader Van Wageningen zeiden de politiebeambten dat Johannes even mee moest om hen in te lichten over het doorgeven van wapens. Later hoorde senior van bevriende zijde dat zijn zoon deel zou uitmaken van een verzetsgroep. Van Wageningen heeft in het 'Oranjehotel' en Kamp Amersfoort vastgezeten. Op 11 april 1942 veroordeelde het Feldkriegsgericht van de Duitse luchtmacht hem tot de doodstraf. Na overbrenging naar Duitsland werd hij samen met ruim zestig andere leden van de OD en negen medewerkers van de groep Mekel op 3 mei 1942 in het concentratiekamp Sachsenhausen doodgeschoten.
(1*) In het strafdossier van Poos en Slagter wordt 8 of 9 april 1941 als arrestatiedatum genoemd. Het Dodenboek gaat ervan uit dat hij op 17 april 1941 is gearresteerd.

Van Wageningen is gecremeerd in concentratiekamp Sachsenhausen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 2, Oorlogsgravenstichting.
Dodenboek Oranjehotel, site nationaalarchief.nl; Nationaal Archief, Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, inventarisnummer 76954 II, Poos en Slagter; Algemeen Hoofdkwartier Ordedienst in afwikkeling, In memoriam: 307 verzetslieden van den O.D., 's-Gravenhage, 1950; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl/Gemeentearchief 's-Gravenhage (waaronder overlijdensakte 2103/1942 gemeente 's-Gravenhage).