Wo2Slachtoffers.nl

Oijen, van, Andreas Johannes Antonius

Geboortedatum:
22 april 1919 ('s-Gravenhage)
Overlijdensdatum:
14 november 1944 (Renswoude)

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage. Zoon van timmerman Andreas Johannes Jacobus van Oijen (1 juli 1877 's-Gravenhage 27 november 1960) en Maria Koenekoop (2 januari 1882 's-Gravenzande). Gehuwd met Hendrika (of Henrica) Pijnenburg. Monteur. Rooms-Katholiek. Lid van verzet. Onbekend is waarom Van Oijen vastzat. Een mogelijkheid is dat hij is opgepakt, toen hij poogde naar bevrijd gebied te ontsnappen. Op 14 november 1944 is hij met vier anderen om half een 's middags gefusilleerd. Een verzetsgroep had een Duitser neergeschoten om in het bezit van zijn geweer te komen. De man overleefde de aanslag, maar dat weerhield de bezetter er niet van om wraak te nemen. Van Oijens naam staat op de plaquette van het verzetskruis op de Groeperkade in Renswoude vermeld (1*).
(1*) Het monument bevindt zich tussen restaurant De Dennen en verdedigingswerk De Engelaar.

In eerste instantie begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats Sint Barbara, 3e klasse in 's-Gravenhage. Herbegraven op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak A, grafnummer 1010.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 49/1945 gemeente Renswoude); Digitale Stamboom/Gemeentearchief Den Haag (overlijdensakte A 4063/1945 gemeente 's-Gravenhage); site genealogieonline.nl (stamboom Boel-Verlaan-van Oijen-van Schie).