Wo2Slachtoffers.nl

Leijenhorst, van, Everard Martinus

Geboortedatum:
18 juli 1914 (Haarlem)
Overlijdensdatum:
6 december 1943 (Haarlem)

Biografie

Woonde in Haarlem, Schotersingel 77. Zoon van Evert van Leijenhorst (12 december 1874 Nijkerk 25 februari 1958 Zaandam) en Jantje Geertje van Dusseldorp (9 juni 1874 Herwijnen 18 april 1943 Haarlem). Ongehuwd. Kantoorbediende op een bank. Gereformeerd. Lid verzet. Hij opereerde onder de schuilnaam Evert. Volgens Het Grote Gebod behoorde hij tot de plaatselijke leiding van de LO-Haarlem. Hij hield zich bezig met het verspreiden van bonkaarten en het illegale blad Trouw. 's Avonds bracht hij het lood naar de drukkerij. Bij zijn illegale activiteiten onderhield hij nauw contact met Hendrika Peternella Maartje Breukelaar-Verburg. De ongeveer drie maanden die de weduwe eerder had vastgezeten, weerhield haar er niet van om met het verzetswerk door te gaan. Op de middag van 6 december 1943 doken SD-medewerkers bij haar woning aan het Frans Halsplein op. Zij was op dat moment echter niet thuis. Dochter Grada ging direct naar de familie Siertsema om advies te vragen. Van Leijenhorst, die sinds twee jaar verloofd was met Bep Siertsema en de warme maaltijd bij zijn toekomstige schoonouders gebruikte, zei dat hij wel even zou meegaan. Aan het begin van de avond volgde via de trap aan de achterzijde van het huis een inval op de eerste verdieping. Evert liep meteen naar boven. Met de buren was afgesproken dat bij een inval de goot van de derde etage kon worden gebruikt om weg te komen. Toen politiemensen het vertrek binnenkwamen waar hij zich bevond, is hij uit het raam geklommen en van een hoogte van zes meter op straat gevallen. Zoon Peter Breukelaar heeft altijd gedacht dat Van Leijenhorst meende dat hij op de derde etage was. Nadat hij een tijdlang op straat had gelegen, is hij met een schedelbasisfractuur en een hoofdwond naar het ziekenhuis Sint Joannes de Deo overgebracht, waar hij om acht uur 's avonds overleed. Postuum werd hem het Verzetsherdenkingskruis verleend.

Van Leijenhorst is op zaterdag 11 december 1943 begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem, vak 3, nr. 59D

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Grotendeels gebaseerd op Guus Hartendorf, Politieverzet in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog, tweede gewijzigde druk, Uitgeverij De Vrieseborch, Haarlem, 1995, pag. 73-76; LO/LKP, Het Grote Gebod; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 1867/1943 gemeente Haarlem); genealogieonline.nl (stamboom Van der Schoot en Van Gelder).