Wo2Slachtoffers.nl

Jansen, Heinrich

Geboortedatum:
10 oktober 1907 (NŁtterden (Duitsland))
Overlijdensdatum:
9 februari 1945 (Sneek)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Rij: A. Graf: 22.

Biografie

Woonde in Venlo, Havenstraat 52 (evacuatieadres: Woudsend, nr. 84). Zoon van Arie Jansen en Elisabeth Hermsen. Nachtwaker. Rooms-Katholiek. Jansen evacueerde door oorlogsomstandigheden vanuit Limburg naar het noorden en kreeg onderdak bij de schoenmakersfamilie Gerrit Huitema. Tijdens een razzia in Woudsend sloeg hij op de vlucht. De Duitsers zetten een klopjacht op hem in en openden het vuur, toen zij hem in de richting van de buurtschap Indijk zagen lopen. Hij hoopte daar in een boerderij een schuilplaats te vinden of anders een veilige plek in het riet van het Heegermeer te ontdekken. Met ernstige schotwonden in de buik en de rechterarm werd Jansen op advies van dokter Fast per bolderwagen door boer Foppe Innema uit Indijk overgebracht naar het Sint Antoniusziekenhuis in Sneek. Daar is hij aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden. Vooraf had pastoor G. van Dijk hem nog kunnen voorzien van de H.H. Sacramenten der stervenden.

Oorspronkelijk op 11 februari 1945 begraven op het Rooms-Katholieke MichaŽlsparochiekerkhof in Balk. Later is het stoffelijk overschot van Jansen overgebracht naar het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak A, grafnummer 22.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jack Kooistra, Een laatste saluut. Frysl‚n in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl/site Alle Friezen/Tresoar (waaronder overlijdensakten 116/1945 gemeente Franeker en 665/1945 gemeente Venlo); site graftombe.nl.