Wo2Slachtoffers.nl

Roest, Hendrikus Lambertus

Geboortedatum:
17 maart 1924 (Nijkerk)
Overlijdensdatum:
11 mei 1944 (Amersfoort)

Biografie

Woonde in Hooglanderveen, Duisterweg. Zoon van landbouwer Lambertus Roest (1 november 1887 Nijkerk 11 november 1968) en Alijda Voskuilen (15 juni 1893 Hoevelaken 31 augustus 1989). Ongehuwd. Rooms-Katholiek. Roest was met zijn neven Gerard van Veenendaal uit Utrecht (1*) en Lammert Timmers uit Baarn ondergedoken bij het echtpaar Kees Roest en Ka Prinsen in Nijkerk. Op 30 april 1944 ging hij met zijn beide neven door de weilanden op weg naar zijn ouderlijke woning. Zoals ze gewoon waren hadden ze blauwe boerenwerkkleding aan om niet al te veel op te vallen. Zij wisten echter niet dat Duitse militairen op zoek waren naar de bemanningsleden van een neergeschoten Engels vliegtuig. Ter hoogte van de Hoekster- en de Fliersteeg kregen zij van Duitsers bevel om te blijven staan. Die zullen hebben gedacht dat de drie jongemannen de gezochte piloten waren. Aan de andere kant vreesden de neven dat ze als onderduikers waren ontdekt. Omdat zij er niets voor voelden om in Duitsland verplicht te gaan werken namen zij snel de benen. De soldaten openden daarop het vuur op hen. Van Veenendaal liep een slagaderlijke bloeding op en bloedde ter plekke dood. Henk Roest had een schotwond in de buikstreek. Na twee operaties bezweek hij op 11 mei 1944 in het Sint Elisabethgasthuis te Amersfoort aan zijn verwondingen. Timmers slaagde erin het vege lijf te redden. Toen de Duitse militairen wisten dat ze geen geallieerde bemanningsleden hadden doodgeschoten, maar Nederlandse burgers hebben zij volgens Ridder persoonlijk hun excuses aan de nabestaanden aangeboden. De naam van Roest naam staat op de Gedenknaald op de hoek van de Zevenhuizerstraat en de Hamseweg in Hoogland.
(1*) Gerardus Cornelis van Veenendaal (5 maart 1925 Utrecht).
(2*) Cornelis Gerardus Roest (13 februari 1911 Nijkerk), Catharina Willemina Prinsen (18 augustus 1912 Maartensdijk), in Hoogland gehuwd op 1 juli 1942.

Roest is begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats aan de Van Tuijllstraat in Hooglanderveen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Timo Ridder, Oorlogsdagboeken, Oud Nijkerk, jaargang 21, nummer 2, juni 2002; Timo Ridder Oorlogsherinneringen, Oud Nijkerk, jaargang 21, nummer 4, december 2002; site oranjecomitehoogland.nl; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 28/1944 gemeente Hoogland en 315/1944 gemeente Amersfoort); site graftombe.nl; site online-begraafplaatsen.nl; site genealogieonline.nl (genealogische gegevens Tilburg/Goirle e.o.); site 4en5mei.nl; site groenegraf.nl.