Wo2Slachtoffers.nl

Walravens, Henricus Adrianus

Geboortedatum:
20 januari 1927 (Best)
Overlijdensdatum:
19 september 1944 (Best)

Biografie

Woonde in Best, Klaverhoekseweg 30 (de overlijdensakte geeft aan Vleut wijk A 11). Zoon van landbouwer Joannes Walravens (20 januari 1887 Best – 18 januari 1954 Best) en Joanna Maria van de Sande (26 februari 1892 Best – 8 september Best 1957). Ongehuwd. Landbouwer. Rooms-Katholiek. In de schuur en stal van de ouderlijke boerderij verbleven enige gezinnen, die in de buurt van de verkeersbrug over het Wilhelminakanaal woonden. Zij durfden 's nachts niet thuis te slapen. De bezetter had explosieven onder de brug aangebracht en kon die tot ontploffing brengen bij de nadering van de geallieerde troepen. Op dinsdag 19 september 1944 - twee dagen na het begin van Market Garden - trof een Duitse patrouille tijdens een huiszoeking bij de familie Walravens dekens aan. De Duitsers vermoedden dat Amerikaanse soldaten de nacht in de boerderij doorbrachten. Zij namen de jongste zoon (11) mee. De militairen wilden dat hij zou bekennen dat er wel Amerikanen waren en dat hij de plek zou aanwijzen, waar deze zich schuil hielden. Vader Walravens en zijn oudste zoon Harrie gingen achter de soldaten aan om de jongen hulp te bieden, als dat mogelijk zou zijn. Omdat zij de patrouille bleven volgen, namen de militairen hen onder vuur. Walravens junior werd in zijn arm en zij getroffen. Senior kreeg eerst een kogel in zijn been en later in zijn knie. De Duitsers lieten de jongen na enige tijd weer vrij. Vader en zoon wisten kruipend de boerderij te bereiken. Om half vijf 's middags stierf Harrie Walravens als gevolg van ernstig bloedverlies. Op donderdag (21 september 1944) werd vader Walravens op een ladder met de rest van de familie naar de Chemische Bedrijven van de N.C.B. in Son gebracht, waar mensen verbleven, die eerder in de boerderij hadden geslapen. Een Amerikaanse militaire arts verleende hem daar de eerste hulp en zorgde er zo voor dat zijn benen niet behoefden te worden geamputeerd.

Toen familieleden enkele dagen later bij de boerderij gingen kijken, bleek de achtergebleven Harrie Walravens door onbekenden bij de boerderij te zijn begraven. Nadat de oorlog was beëindigd, vond zijn herbegrafenis op het kerkhof van de Sint Odulphus parochie plaats.


Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Bovenstaande lezing is ontleend aan: C.B.N. van den Biggelaar, hoofdstuk 15, Een drama aan de Klaverhoekseweg, in: Best bezet en bevrijd, Brabants Airborne Museum, 1994; site wiewaswie.nl/Digitale Stamboom (Eindhoven), waaronder overlijdensakte 79/1944 gemeente Best.