Wo2Slachtoffers.nl

Benneker, Franz Bernhard

Geboortedatum:
1 mei 1915 (Epe (Westfalen, Duitsland))
Overlijdensdatum:
18 augustus 1944 (Losser)

Biografie

Woonde in Losser. Zoon van textielarbeider Hermann Benneker (19 februari 1888 Epe, Westfalen - 5 juli 1946 Apeldoorn) en Elise Haupt (17 januari 1889 - 12 juni 1966). Gehuwd met Aleida Hendrika Hesselink. Het echtpaar had vier kinderen. Na de dood van Benneker werd het vijfde kind geboren. Textielarbeider. Hij was een succesvol klootschieter. Het gerucht ging dat er weldra een razzia in Losser zou plaatsvinden. Op 18 oktober 1944 overlegde Franz Benneker met zijn buurtgenoten Jan van Huizen, Jan de Vries en Gerard Luttikhuis, wat zij het beste konden doen om niet in Duitse handen te vallen. Hun eerste gedachte was zich te verstoppen in de duiker, die de dorpsbeek onder de Dinkelstraat (de latere Scholtinkstraat) door leidde, maar dat achtten zij toch niet veilig genoeg. De nadering van een groepje Duitse militairen – er zat een afdeling parachutisten in het plaatselijk café Schorfhaar – veroorzaakte paniek bij het viertal, dat er vliegensvlug vandoor ging. Dat trok juist de aandacht van de Duitsers. Zij gingen achter de mannen aan en openden het vuur. De Vries en Van Huizen lieten zich in een natte greppel vallen, Luttikhuis wist zich in een schuurtje bij een woning in de buurt te verstoppen en Benneker probeerde over een prikkeldraadafrastering te springen om zo weg te komen. Hij werd echter door een kogel in de hals geraakt en was vrijwel op slag dood. De militairen pakten De Vries en Van Huizen op. Een parachutist mishandelde de laatstgenoemde zodanig dat hij er jarenlang nierklachten aan overhield. Voor beide mannen zat er niets anders op om in het kader van de Arbeitseinsatz in Gronau te werken. Luttikhuis bleef onvindbaar voor de Duitsers. De naam van Benneker is gebeiteld op een monument in Losser dat hem en collega-klootschieter J.A. Stegge gedenkt.

Op 21 oktober 1944 is Benneker begraven op het Rooms-Katholieke Kerkhof in Losser. Later volgde overbrenging naar het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak B, grafnummer 454.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
J.J. Luizink, In Losser is niets gebeurd.......1940-1945. Een terugblik. Getuigen, feiten en gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, Stichting Historische Kring Losser, 1995; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 137/1944 gemeente Losser); site genealogieonline.nl (stamboom Van der Veer); site losser-digitaal.nl.